DISKRIMINACIJA MANJINA

Francuzi zapalili romske nastambe

28.09.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Stanovnici 15. okruga u Marseillesu na vlastitu su inicijativu rastjerali Rome iz njihove nastambe jučer navečer. Vijest je prvi prenio regionalni dnevni list La Provence koji tvrdi da su stanovnici zapalili romske nastambe

Policija je u marsejsku četvrt stigla oko 19 sati da bi razdvojila Rome i skupinu od tridesetak očito nezadovoljnih građana, no prema izvještajima, nije došlo do fizičkih sukoba. Zanimljivo je da čitava 'građanska akcija' bila unaprijed najavljena jednoj lokalnoj predstavnici.

Kao motiv, građani su naveli pokušaje krađe Roma i njihov ulazak u napuštene zgrade u četvrti Marseillea, a iz udruga prenijeli su vlastito zaprepaštenje navevši da je oko trideset i pet Roma tamo boravilo tek nekoliko dana.

Ovaj posljednji slučaj uzimanja 'pravde u svoje ruke' smješta se u dugi niz obračuna s romskom manjinom koji su u Francuskoj započeli još za vrijeme Sarkozyjeva mandata. Nova vlast nije se zasad odlučila želi li nastaviti represivnom metodom ekspulzija, za koju se ionako pokazalo da je slabe efikasnosti budući da se Romi uglavnom presele u novu nastambu nakon protjerivanja, ili bi u naslijeđeni 'tvrdolinijski pristup' ipak htjela uključiti iole odgovornu socijalnu komponentu, koju nominalno zagovara otkad je preuzela mandat.

Istina, od stupanja na dužnost nove vlasti odaslano je nekoliko prijedloga o mogućem zapošljavanju Roma, pod određenim uvjetima, prefekturama je čak poslan i cirkular u kojem se okvirno spominje integracija Roma u francusko društvo, no najnoviji događaji jasno govore u kojem smjeru zasad ide odnos prema romskoj manjini.