Svijet BALKANSKA TURNEJA

Program posjeta Joe Bidena BiH, Srbiji i Kosovu

  • Autor: Hina
  • 19.5.2009 7:56:54
  • 19.5.2009 7:51:26

Ured američkog potpredsjednika Joea Biden objavio je rano u utorak službeni program njegova posjeta Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu, tijekom kojeg će se sastati s najvišim dužnosnicima tih zemalja, kao i s američkim civilnim i vojnim osobljem u regiji.

U priopćenju Bidenovog ureda posebno se naglašavaju događaji koje će pratiti američka televizija, kao što su govor u bosanskohercegovačkom parlamentu u utorak (17.00 sati), zajednička izjava za novinare sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem u srijedu (12.00), govor u kosovskom parlamentu u četvrtak (13.00), te govor američkim postrojbama i snagama NATO-a u bazi Camp Bondsteel na Kosovu također četvrtak (18.00).

Biden će se u utorak u Sarajevu sastati s tročlanim Predsjedništvom BiH, održati govor u parlamentu i imati zajednički sastanak s vladajućom koalicijom, navodi Bijela kuća. Pored toga, Biden će se sastati i s premijerom BiH Nikolom Špirićem te s premijerom RS-a Miloradom Dodikom, dodaje se u priopćenju. Na svim će sastancima sudjelovati i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

U srijedu će Biden posjetiti Beograd gdje će se sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, nazočiti plenarnoj sjednici srbijanskog parlamenta, te se sastati s premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom obrane Draganom Šutanovcem.

U četvrtak će Biden iz Beograda otputovati u Prištinu gdje će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima, predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hashimom Thacijem, ministrom vanjskih poslova Skenderom Hysenijem, ministrom sigurnosti Fehmijem Mujotom i predsjednikom parlamenta Jakupom Krasniqijem, a održat će i govor kosovskoj skupštini.

Američki potpredsjednik u Prištini će se sastati i s američkom veleposlanicom Tinom Kaidanow, a potom posjetiti bazu Camp Bondsteel, kod Uroševca na istoku Kosova, gdje će održati govor američkim postrojbama i snagama NATO-a. Bondsteel je glavna baza misija KFOR-a na Kosovu, koja se prostire na prostoru od 386 hektara.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još