GRADONAČELNIK IZ LISICA

Zoran Janković pušten na slobodu

27.09.2012 u 10:33

Bionic
Reading

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković nešto iza 15 sati pušten je na slobodu nakon što su istražitelji pretresli njegov ured u gradskom poglavarstvu i iz njega odnijeli bogatu dokumentaciju. Janković je za medije izjavio da su policajci korektno obavili svoj posao. Oko 14 sati nakon ispitivanja na slobodu je pušten i njegov sin Jure. Očekuje se da će uskoro na slobodu biti šušten i njegov drugi sin Damjan, nakon što se nad njim dovrši policijska obrada, koji je baš danas postao otac

Podsjetimo, u velikoj protukorupcijskoj akciji u Sloveniji policija je jutros privela gradonačelnika Ljubljane i vođu oporbe Zorana Jankovića i njegove sinove Juru i Damjana. Osim njih, privedeni su još i bliska suradnica Zorana Jankovića, Jadranka Dakič te predsjednik uprave tvrtke Gradis Uroš Ogrin i vlasnik Energoplana Zlatko Sraka, čije su tvrtke blisko povezane s tvrtkom Grep koja je gradila stadion Stožice u Ljubljani

Jankoviće se sumnjiči za zloupotrebu položaja u gospodarskom poslovanju i korupciju, a slovenski mediji spominju štetu od 10 milijuna eura za što maksimalna kazna previđena zakonom deseže osam godina zatvora. Prema medijskim izvješćima, istražuje se poslovanje obiteljske tvrtke Electa i povezanih društava, a čije upravljanje su, nakon što se Zoran Janković politički angažirao, preuzeli njegovi sinovi Jure i Damjan. Prema izvještajima slovenskih medija, pretražene su 23 kuće i poslovni prostori osumnjičenika, a u akciji je sudjelovalo 120 policajaca. Samog gradonačelnika istražitelji su prepratili su u Gradsko poglavarstvo gdje su mu pretraživali ured u potraži za dokazima. Akcija je pokrenuta nakon što je policija prikupila dovoljno informacija koje su potkrijepile sumnje da se osumnjičene osobe bave djelima koja se mogu povezati s gospodarskim kriminalom i korupcijom. Inače Damjan Janković je prije nego što ga je policija privela u bolnici čekao rođenje kćerkice. Novinarka Finance Petra Soldat kaže da se o 'mutnim' poslovima obitelji Janković zna već godinama i smatra da se ne radi o političkom progonu i osveti premijera Janeza Janše, iako vjeruje da će oni igrati na tu kartu.

Jankoviće koji imaju obiteljsku tvrtku Electa sumnjiči se za više poslova od prodaje zemljišta, prijenos potraživanja, odlijevanje novca u inozemstvo, u Hrvatsku i Cipar, kao i sumnjive transakcije prilikom izgradnje stadiona Stožice u Ljubljani. Televizijska postaja Pop TV nedavnop je prikazala tajne dokumente porezne uprave iz kojih je vidljivo da je 3,9 milijuna eura, što ih je grad Ljubljana uplaćivao tvrtki Grep za gradnju sportskog centra Stožice, kompliciranim trasama završilo na računu KLM Naložbe, tvrtke čijih je 62,5 posto u Jankovićevu vlasništvu. Policija je priopćila da su današnje istrage dio pretkaznenog postupka koji vodi državno tužiteljstvo specijalizirano za gospodarski kriminal, a pokrenula ga je porezna uprava prije godinu i pol dana.

Nesuđenog slovenskog premijera Zorana Jankovića i njegovoga sina često se u javnosti prozivalo za korupciju. Zorana se sumnjiči i za zloporabu ovlasti pri gradnji Mercatorova hipermarketa u Nišu 2006., kada je bio direktor tog trgovačkog lanca.

Urednik s TV Slovenije Rajko Gerič je pred parlamentarne izbore u Sloveniji u izjavama za tportal upozoravao da je u toj zemlji veći problem korupcija u obitelji Janković nego optužnica u aferi Patrija protiv Janeza Janše. Za Geriča su tada bili problematični poslovi s Ciprom, kao i poslovi njegovih sinova oko zemljišta u Ljubljani kojima je vrijednost nakon kupnje porasla sto puta dok je on bio gradonačelnik toga grada.

Janković i njegova stranka Pozitivna Slovenija osvojili su najveći broj glasova na parlamentarnim izborima u prosincu prošle godine, ali nisu uspjeli formirati vladu.