Svijet ŠPANJOLCI U IŠČEKIVANJU

Tko će prvi pasti pod mjerama štednje?

  • Autor: S. S./BBC
  • 27.9.2012 12:26:12
  • 27.9.2012 9:56:00

U Španjolskoj se danas s velikim nestrpljenjem iščekuje objava proračuna za 2013, skrojenog za uvjete ponirućeg gospodarstva i stopu nezaposlenosti od 25 posto. Prema najavama, planiranim strukturnim reformama, povećanjem poreza i mjerama štednje uprihodilo bi se 39 milijardi eura

Objava proračuna stiže u tjednu u kojem su Španjolci masovno izašli na ulice, prosvjedujući protiv najavljenih mjera štednje po cijenu izloženosti gumenim mecima, te uz rastuća očekivanja da će država zatražiti financijsku pomoć od svojih europskih partnera.

Cijena zaduživanja Španjolske dosegla je opasnu razinu u srijedu, kada je zabilježen i pad burze. Čini se da ulagači gube strpljenje, izvijestio je dopisnik BBC-ja iz Madrida, Tom Burridge.

Španjolska, četvrto najveće europsko gospodarstvo, otklizala je u novu recesiju u posljednjem kvartalu 2011. No uz tonuću ekonomiju i nemire u zemlji, smanjivanje deficita putem mjera štednja može se pokazati pretvrdim orahom na španjolsku vladu.

Vlada je za tekuću godinu predvidjela deficit od 6,3 posto, no mnogi analitičari smatraju da će ići i preko sedam posto.

Nacrt proračuna poznat je još od srpnja, ali se još ne zna koje će sektore najviše pogoditi mjere štednje.
216708,216665,215967,213928 Premijer Mariano Rajoy potaknuo je u srijedu nagađanja da će Španjolska zatražiti međunarodnu financijsku pomoć, navodeći za Wall Street Journal da će osobno tražiti pomoć ako troškovi zaduživanja 'ostanu previsoki i potraju predugo'.

U petak će biti objavljeni rezultati testa osjetljivosti, tzv. stres testa španjolskih banaka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još