RATNI ZLOČINAC

Fikret Abdić se može baviti politikom

27.09.2012 u 09:36

Bionic
Reading

Predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković izjavio je da se nekadašnji prvi čovjek Agrokomerca i član Predsjedništva BiH Fikret Abdić može opet politički aktivirati

Perković je odbacio tužbu Udruženja logoraša Velike Kladuše koji tvrde da Abdić na to nema pravo. Udruženje logoraša smatra da svojim dolaskom i promoviranjem svojih političkih stavova u Velikoj Kladuši ponovo stvara raskol među građanima.
U Udruženju tvrde da Abdić prilikom posjeta rodbini u Velikoj Kladuši redovno drži predizborne skupove, a da na to, budući da je pod uvjetnom kaznom za ratni zločin, nema pravo.

Na pitanje krši li Abdić uvjete uvjetnog puštanja na slobodu ako politički djeluje ili putuje u Veliku Kladušu, Perković je odgovorio: 'U Rješenju o uvjetnom puštanju na slobodu jasno piše da uvjetno pušten zatvorenik mora od nadležnog suca zatražiti i dobiti svako eventualno mijenjanje prebivališta ili boravišta', javljaju Nezavisne.com. 'To znači da Fikret Abdić nema prepreke za političko i bilo koje drugo zakonito djelovanje.'

Rješenjem se također precizira da uvjetno puštanje na slobodu traje do 7. lipnja 2016. godine - do isteka vremena za koje je kazna izrečena. Fikret Abdić na Županijskom sudu u Karlovcu je 2002. osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine počinjene u velikokladuškom kraju 1993. i 1994. godine, što je Vrhovni sud 2004. potvrdio, ali na žalbu u trećem stupnju kazna je pravomoćno 2005. na Vrhovnom sudu preinačena na 15 godina.

Abdić je početkom ožujka pušten na uvjetnu slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne zbog ratnog zločina na području zapadne Bosne.