Svijet RUSIJA

Lebedev optužen za huliganizam

Ruski milijarder Aleksandar Lebedev, poznati kritičar vlasti, u srijedu je optužen za 'huliganizam' i prijeti mu kazna zatvora u trajanju od pet godina

U slučaju za koji Lebedev (52) tvrdi da je osveta predsjednika Vladimira Putina, ruski istražni odbor zabranio mu je da napusti zemlju. Lebedev, vlasnik britanskih dnevnika Independenta i Evening Standarda te jedne banke, čije je bogatstvo Forbes u ožujku procijenio na 1,1 milijardu dolara, tvrdi da je to kazna za njegovo kritiziranje Kremlja i smatra takvo ponašanje prema sebi napadom na političke neistomišljenike koji od povratka na položaj predsjednika u svibnju provodi Putin.

Državno odvjetništvo otvorilo je istragu protiv Lebedeva prošle godine nakon što je on u gledanoj TV emisiji šakom udario građevinskog poduzetnika Sergeja Polonskog, i samog nekadašnjeg milijardera.

Prijeti mu ista optužnica za huliganstvo motivirano vjerskom, političkom, rasnom, etničkom ili ideološkom mržnjom po kojoj su na dvije godine zatvora u kolovozu osuđene tri djevojke iz skupine Pussy Riot zbog za Putina uvredljivog performansa u rusukoj pravoslavnoj crkvi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još