SKULPTURA UDARCA

Zidane - heroj, a ne zločinac

26.09.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Mnogo je načina na koji suvremena umjetnost može izaći iz svoje uske, specijalizirane sfere u javnu domenu. I nisu svi najbolji. Za novu izložbu sveprisutnog kipara Adela Abdessemeda (rođen 1971. u Konstantinu u Alžiru) pred centrom Pompidou u Parizu osvanula je nova, nadnaravna skulptura od bronce, nazvana 'Udarac glavom', koja prikazuje slavni udarac glavom koji je Zinedine Zidane zadao talijanskom igraču Marcu Materazziju 2006. u finalu svjetskog nogometnog prvenstva

Unutar retrospektive nazvane 'Ja sam nevin' koja se otvara 3. listopada djelo će zasigurno privući pažnju svekolike javnosti, no valja podsjetiti da je umjetnik već navikao biti predmetom svakojakih društvenih i inih polemika.

Primjerice, prošle je godine postavio četiri goleme skulpture Isusa Krista od bodljikave žice na samostan u Issenheimu u regiji Alsace.

Debata o tome je li umjetnik tek efektno ovjekovječio jedan znani trenutak pop kulture današnjice ili je pak samim dimenzijama i tematikom djela provocirao pod svaku cijenu, zajedno s institucijom, reakcije javnosti upravo su otvorene.

57593,94701,184299,71613