POVRATAK OTPISANOG

Nova karijera posrnulog Dominiquea Strauss-Kahna

26.09.2012 u 13:58

Bionic
Reading

Prema dostupnim informacijama, Dominique Strauss-Kahn, nesuđeni predsjednik Francuske i posrnuli bivši direktor MMF-a, polako orkestrira svoj tihi povratak na scenu

Objavljena je tako vijest da je osnovao novu tvrtku, simboličnog i evokativnog naziva Parnas, u kojoj je Dominique Strauss-Kahn zasad jedini partner te čiji raspon djelatnosti seže od pružanja usluga konzaltinga u ekonomskoj, društvenoj, političkoj i domeni nekretnina do konferansjea u Francuskoj i inozemstvu. Kao izvjesni garant nove tvrtke navodi se njegovo bogato ekonomsko iskustvo u međunarodnim institucijama.

D. S.-K. je još prošle godine započeo s procesom 'preobraćenja' kojemu je cilj ako ne skinuti, onda barem zamutiti auru duboko kompromitiranog političara i financijskog savjetnika do iole respektabilnog konferansjea koji suvereno vlada nizom tema. Tako je, primjerice, u rujnu sudjelovao na VIP forumu u Ukrajini na temu krize eura, a prošli tjedna održao je konferenciju na sveučilištu u Marakešu na kojoj je govorio o perspektivama zemalja u razvoju unutar novog svjetskog poretka.

Tragove nekadašnjeg ugleda sažeo je jedan anonimni investitor u Maroku koji je za Le Monde izjavio: 'Kad D. S.-K. stigne ovdje, najzanimljivije nije ono što kaže, već one koje vidi, prije ili kasnije.'

Usporedno s lansiranjem nove kompanije, znakovita je vijest da su njegovi odvjetnici u istrazi oko afere Carlton iz Lillea u kojoj se optuženi terete za pronevjeru javnih fondova, za navođenje na prostituciju te na silovanje u skupini traže obustavu sudskog postupka. Jedini ustupak koji su njegovi odvjetnici zasad uspjeli dobiti jest skidanje zabrane o komentiraju afere u javnosti i medijima.