DOKUMENTARAC 'DANI KAOSA' RAZOTKRIVA

Sve što čine političari Europe kako bi spasili euro je premalo, prekasno...

26.09.2012 u 08:53

Bionic
Reading

Njemačka javna televizija ARD u ponedjeljak navečer je emitirala razotkrivajući dokumentarac o krizi eura pod naslovom 'Dani kaosa', u kojem se otkriva da većina europskih političara pri spašavanju eura prvenstveno misli na sljedeće izbore te živi u strahu od međunarodnih financijskih tržišta

Sve što čine vodeći političari Europe kako bi spasili euro je 'premalo, prekasno, previše taktički i previše nacionalno', odmah na početku ARD-ova dokumentarnog filma upozorava jedan bankar iz moćne tvrtke Allianz. Nakon 45 minuta insajderskog prikazivanja nošenja vodećih europskih političara s krizom eurozone, nažalost je jasno kako je dotični bankar u pravu.

ARD je s dokumentarcem indikativnog imena 'Dani kaosa' uspio prodrijeti u zatvorene krugove Bruxellesa, u kojima se odlučuje o budućnosti EU-a i eurozone, nagovorivši ključne aktere poput njemačke kancelarke Angele Merkel, luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera, šefice MMF-a Christine Lagarde, guvernera Bundesbanke Jensa Weidmanna i mnogih drugih da dopuste pristup TV-kamerama u najdelikatnijim trenucima pregovora i odlučivanja.

Klasičnom dokumentarističkom tehnikom kombiniranja intervjua jedan na jedan sa snimkama s lica mjesta te medijskim izvještajima nastao je napet, često duhovit, a ponekad i tragikomičan dokumentarni film koji ne baca previše lijepo svjetlo na tzv. spasioce eura.

Primjerice, Christine Lagarde – danas s pozicije šefice MMF-a – ističe kako se svi europski državnici prvenstveno vode nacionalnim i sitnopolitičkim interesima, 'barem 70 posto' kada je riječ o donošenju potrebnih odluka za spas eura. Zbog toga i mnoge od njih nisu pretjerano ispravne ni efektivne, ali bi zato mogle pomoći na sljedećim nacionalnim izborima. Njemački ministar financija se pak hvasta time da ga ne plaši reakcija međunarodnih financijskih tržišta, dok Juncker otvoreno kaže baš suprotno.

No, osim što vodeće ljude eurozone plaše financijski moćnici, muči ih i neprestana pažnja medija, koji ih prate u svaku stopu i stalno traže dodatna objašnjenja. Zato je i pomalo dirljiva scena u kojoj Merkel moli Junckera da nakon cjelonoćnog pregovaranja na još jednom briselskom summitu on prvi izađe pred medije i daje izjave jer ona treba trenutak predaha. Jasno je da je Merkel, iako uvijek smirena i hladna, na rubu živaca tijekom cijelog dokumentarca, spremna tražiti podršku i od onih za koje zna da su fundamentalno protiv njezine politike. Primjerice, zanimljive su scene iz njemačkog parlamenta u kojima Merkel u detalje objašnjava dokumente EU-a Gregoru Gysyju, vođi frakcije ljevičarske stranke Die Linke, koja na kraju ipak ne daje svoj glas za spašavanje eura.

'Dani kaosa' prate ključne aktere u krizi eura u periodu od oko godinu dana, od jeseni 2011. godine, te postaje jasno da ni Merkel ni ostali europski moćnici u biti nemaju rješenje za nastalu situaciju. Ne može se reći da se Merkel i ekipa ne trude spasiti što se spasiti može, ali 'Dani kaosa' pokazuju da je toga sve manje kako vrijeme odmiče. Dokumentarac ARD-a završava s najnovijom najavom guvernera Europske centralne banke Marija Draghija da će njegova institucija otkupiti sve loše dugove ugroženih država eurozone, što izaziva sukob s guvernerom Bundesbanke Weidmannom, a ipak ne uspijeva stabilizirati situaciju.

Ne može se poreći da su svi uključeni u spašavanje eura, od Merkel preko Lagarde do Draghija, vođeni manje-više dobrim namjerama, no zna se da je njima popločan i put u pakao. Cijeli dokumentarac možete pogledati na ovom linku