U AMERICI

Otkriven bivši čuvar konc-logora Trnopolje!

25.09.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Bosanski Srbin koji je u listopadu 2002. zatražio američko državljanstvo zatajio je podatak da je tijekom rata radio kao čuvar u srpskom koncentracijskom logoru Trnopolje, izvješćuju u utorak američki mediji pozivajući se na savezno tužiteljstvo

Prema riječima tužitelja, 52-godišnji Mladen Mitrović iz Loganvillea, iz savezne države Georgije, pojavio se na sudu u Atlanti u ponedjeljak nakon što je protiv njega podignuta optužnica da je državljanstvo dobio izostavljanjem važnih podataka iz svoje biografije. Pušten je uz jamčevinu, a sudac mu je dao rok od 10 dana da angažira odvjetnika. Mitroviću prijeti kazna do 10 godina zatvora i novčana kazna do 250.000 dolara te deportacija nakon odslužene kazne.

'Ured za kršenje ljudskih prava i ratne zločine pri Američkoj službi za imigraciju i carinu (ICE) i dalje radi s dužnosnicima iz BiH kako bi se locirali čuvari koncentracijskih logora koji su pod lažnim izgovorima emigrirali u SAD nakon rata u BiH', kazala je Sally Quillian Yates iz američkog državnog odvjetništva.

'Ovaj će se optuženik sada morati suočiti s mnogim bivšim zatočenicima logora, bosanskim muslimanima, kojima je nanio patnje u koncentracijskom logoru Trnopolje', dodala je Yates.

Ured pri ICE-u je dobio informaciju od agenta iz Oregona da bi Mitrović mogao biti osoba odgovorna za zlostavljanje muslimana i katolika u Trnopolju, kazao je Brock Nicholson, specijalni agent ICE-a u Atlanti u odjelu za domovinsku sigurnost.