Svijet LIAONING U POGONU

Kina pokazala svoj prvi nosač aviona

Kina je u utorak objavila da je u aktivnu službu uvela svoj prvi nosač zrakoplova, u prilikama snažnih napetosti zbog teritorijalnog spora s Japanom u Istočnome kineskom moru

'Jutros je prvi kineski nosač zrakoplova Liaoning službeno uveden u aktivnu službu', ističe se u priopćenju kineskog ministarstva obrane koje je objavilo da je brod, koji je nedovršen kupljen u Ukrajini, nazvan po pokrajini na sjeveroistoku Kine.

Taj će nosač omogućiti Kini da 'poveća borbenu sposobnost svoje ratne mornarice i poboljša svoju obrambenu sposobnost', dodaje ministarstvo.

Brod će 'imati važnu ulogu u obrani državnog suvereniteta', ističe se.

Taj nosač koji se zvao 'Varjag', a bio je namijenjen sovjetskoj ratnoj mornarici, godinama se dovršavao u brodogradilištu u Dalianu, u pokrajini Liaoningu.

Taj admiralski brod, simbol pomorskih težnja Pekinga, prvi put je isplovio u kolovozu 2011. Zatim je izveo desetak pokusnih zadaća na moru.

Kako navode neovisni stručnjaci, Pekingu će ipak trebati više godina da stekne potpuno operativne pomorsko-zračne snage. Usto smatraju da je Kina, a da to nije objavila, već počela program gradnje jednog, a možda i dvaju nosača zrakoplova.
216316,215754,215523,215764
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još