JAGMA ZA OTOKE

U kinesko-japanski spor umiješao se Tajvan

25.09.2012 u 07:27

Bionic
Reading

Oko 40 tajvanskih ribarskih brodova i osam brodova tajvanske obalne straže u utorak je ušlo u akvatorij koji Japan smatra svojim, priopćila je japanska obalna straža, što je novi obrat u sporu Tokija i Pekinga oko skupine nenastanjenih otoka u Istočnom kineskom moru.

Kinesko ministarstvo poljoprivrede je sa svoje strane izvijestilo da oko 200 kineskih ribarskih brodova lovi u moru oko otoka koji su izvor spora s Japanom.

U kratkom kineskom priopćenju se ne navodi jesu li svi brodovi na tom području bili istovremeno ni koliko su blizu otočja. Peking, koji smatra Tajvan svojom odmetnutom pokrajinom, možda je u svoju procjenu uključio i tajvanske brodove.

Kinesko-japanski odnosi ozbiljno su se pogoršali nakon što je ranije ovoga mjeseca Japan od privatnih vlasnika kupila otoke, zvane Senkaku u Japanu a Diaoyu u Kini, što je izazvalo protujapanske prosvjede u Kini.

Spor oko otoka koji se nalaze blizu bogatog ribolovnog područja i možebitno bogatih nalazišta nafte i plina, prijeti narušiti i gospodarske odnose dva najveća azijska gospodarstva.

Nazočnost tajvanskih brodova spor čini još složenijim. Tajvan tradicionalno njeguje prijateljske odnose s Japanom ali se dvije zemlje već duže vrijeme spore oko ribolovnih područja. I Kina i Tajvan tvrde da su naslijedili povijesna kineska prava na otoke.

Flota tajvanskih ribarskih brodova prema otocima je otplovila u ponedjeljak i najavila da će ploviti oko otoka kako bi istaknula svoje pravo da tamo ribari, a nije isključila i mogućnost da se posade pokušaju iskrcati na otoke.

Japanski mediji su izvijestili da se na području nalazi i do 100 tajvanskih ribarskih brodova.

Japanska novinska agencija Kyodo je izvijestila je i da se u obližnjim vodama nalazi pet kineskih ophodnih brodova ali izvan područja koje Japan smatra svojim.