Svijet ZVECKANJE ORUŽJEM

Novi upad Kineza u japanske vode

Tri kineska patrolna broda upala su u ponedjeljak u teritorijalne vode japanskog otočja Senkaku na koje pravo polaže Peking, što je najnovija epizoda u razmiricama koje potresaju dva azijska diva

Kineski brodovi plovili su 20 kilometara od otoka Kubashima i Uotsurijima, koja pripadaju otočju Senkaku u Južnokineskom moru, objavila je japanska obalna služba koja izbliza nadzire prilaz otočju.

Još je šest kineskih brodova patroliralo nedaleko, blizu granice od 22 kilometra koja odvaja kineske od japanskih teritorijalnih voda.

Japanska vlada je smjesta uložila 'odlučan prosvjed' diplomatskim putem, kazao je glasnogovornik vlade Osamu Fujimura.

Nijedan kineski brod nije vojni. Potječu iz ministarstva lokalne uprave ili poljoprivrede i u zoni su da bi zajamčili poštivanje zakona na području onoga što Peking smatra 'svojim' vodama.

Već nekoliko tjedana dvije zemlje organiziraju ili potiču pomorske 'ekspedicije' oko arhipelaga Senkaku, u Kini poznatog kao Diaoyu, smještenog približno 200 kilometara sjeveroistočno od obala Tajvana, koji također polaže pravo na otočje te 400 kilometara zapadno od otoka Okinawe na jugu Japana.

Uz neporecivu stratešku vrijednost, ti bi otoci mogli biti izvor energenata u morskim dubinama.
213682,215754,215523,215764
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još