ALLIANZOVO ISTRAŽIVANJE

A najbogatiji su... Švicarci!

24.09.2012 u 11:37

Bionic
Reading

Moćna osiguravateljska firma Allianz svake godine objavljuje izvještaj o bogatstvu, odnosno 'Global Wealth Report'. Ove godine se u njemu može saznati da su Švicarci najbogatija nacija svijeta, a količina zarađenog novca u 52 istražene zemlje u protekloj godini iznosi nevjerojatnih 103,3 bilijuna eura

Ekonomski stručnjaci i analitičari Kathrin Brandmeier, Michaela Grimm, Michael Heise, Arne Holzhausen i Gabriele Steck – autori/ce Allianzovog 'Global Wealth Reporta 2012' – nisu imali lagan posao. Trebalo je sakupiti i analizirati podatke o zaradi i BDP-u 52 države kako bi se došlo do rezultata tko je na ovom svijetu najbogatiji. Ipak, odgovor na to pitanje nije iznenađujući: Švicarci! Oni se po glavi stanovnika u prošloj godini mogu pohvaliti neto iznosom od 138 tisuća eura, dok su na drugom mjestu Japanci s 'tek' 93 tisuće eura. Riječ je o prosječnom iznosu novca u posjedu po glavi stanovnika, i to nakon što mu se odbiju dugovanja.

Privatno bogatstvo svijeta je u 2011. poraslo za 1,6 posto, što je ipak značajno manje nego prethodnih godina kada je rast iznosio oko sedam posto, a razlog tome je sve veća inflacija, ističe Allianz. Dodatni razlog manjoj akumulaciji privatnog bogatstva u prošloj godini je i velika financijska i kriza eura, kao i sve veći broj stanovnika Zemlje, a ne pomaže ni to što su danas kamate iznimno niske pa se štednja baš i ne isplati kao prije.

Unatoč lošoj gospodarskoj situaciji, SAD je na trećem mjestu Allianzove liste privatnog bogatstva, a od četvrtog do desetog mjesta našle su se sljedeće države: Belgija (68 tisuća), Nizozemska, Tajvan, Kanada, Singapur, Velika Britanija i Izrael. Listu do dvadesetog mjesta ispunjavaju isključivo europske države: Danska (49 tisuća), Italija, Francuska, Švedska, Austrija, Njemačka itd.

Allianzov 'Global Wealth Report' zapravo opet pokazuje da na svijetu novca i bogatstva itekako ima, ali je još uvijek pitanje kako se to bogatstvo raspodjeljuje (ili ne) među ljudima. Cijeli izvještaj na njemačkom jeziku možete naći ovdje