Svijet USPRKOS BOJKOTU OPORBE

Bjeloruska vlast tvrdi da se izborima odazvalo 74,3 posto birača

Bjeloruske vlasti ustvrdile su u nedjelju da je odaziv na parlamentarne izbore bio velik jer je unatoč pozivu oporbe na bojkot na birališta izašlo 74,3 posto birača.

Predsjednica izborne komisije Lidija Jermošina izjavila je na konferenciji za novinare da je u parlament izabrano 109 od ukupno 110 zastupnika, a u jednom okrugu glasovanje će biti ponovljeno. Pritom je izrazila sumnju da je ijedan predstavnik opozicije ušao u novi parlament.

Dvije glavne oporbene skupine - Ujedinjena građanska stranka i Bjeloruska narodna fronta, bojkotirale su izbore prosvjedujući zbog kršenja izbornih pravila. Pozvale su birače da ne izlaze na izbore, već da nedjelju iskoriste za izlete na selo ili odlazak u ribolov.

Bjeloruski autoritarni predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji zemljom vlada 'čvrstom rukom' još od 1994. godine, nazvao je oporbenjake 'kukavicama koje nemaju narodu što za reći'.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) priopćila je 19. rujna da njezina dva promatrača, koja su trebali pratiti izbore, nisu dobili vize za ulazak u Bjelorusiju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još