OČEKIVANI IZBOR

Husein Kavazović novi poglavar Islamske zajednice u BiH

23.09.2012 u 20:35

Bionic
Reading

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izabrao je u nedjelju tuzlanskog muftiju Huseina Kavazovića za novog poglavara bosanskohercegovačkih muslimana

Muftija Kavazović dobio je glasove 240 od 380 sabornika koji su na zasjedanju u Sarajevu odlučivali o tome tko će nakon 19 godina na mjestu reisu-l-uleme zamijeniti Mustafu Cerića.

Kvazovićevi protukandidati bili su travnički muftija Nusret Avdibegović i sarajevski muftija Husein Smajić, koji su dobili znatno manje glasova, 69 odnosno 45.

Izbor Kavazovića za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH bio je očekivan jer je i tijekom ranijih predizbornih aktivnosti bilo jasno da on uživa većinsku potporu među sabornicima.

Kavazović (48) rođen je u Gradačcu, školovao se u BiH te u Kairu gdje je studirao šerijatsko pravo. Na čelu tuzlanskog muftijstva bio je od 1993. godine.

U programu rada kojega je predstavio uoči izbora istaknuo je kako će se zalagati za otvorenost Islamske zajednice i jačanje njezine pozicije u društvu.

Kavazović je četrnaesti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH koja je utemeljena nakon 1878. godine kada je Austro-Ugarska preuzela upravljanje tom zemljom.

Kavazović bi novu dužnost, kako je najavljeno, trebao preuzeti na svečanosti zakazanoj za 19. studenoga.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH bira se na razdoblje od sedam godina.