Svijet ŠEST TJEDANA PRIJE IZBORA

Obama u utorak govori pred Općom skupštinom UN-a

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak i utorak nakratko će posjetiti Opću skupštinu UN-a, šest tjedana prije predsjedničkih izbora na kojima mu je protivnik republikanac Mitt Romney i u trenutku kada je islamofobni amaterski film snimljen u SAD-u potaknuo žestoke protuameričke osjećaje i nasilje u muslimanskom svijetu

Američki predsjednik će na Općoj skupštini UN-a govoriti u utorak ujutro, a potom će prisustvovati godišnjem sastanku "Clintonove globalne inicijative", nevladine udruge bivšega američkog predsjednika Billa Clintona koji ga podupire u kampanji.

Kako je izvijestila Bijela kuća, Obama će u UN-u ponovno istaknuti kako SAD odbacuje islamofobnu video snimku te kazati kako je nasilje apsolutno neprihvatljivo. "Također će uputiti jasnu poruku: SAD se ne namjerava povući. Amerika će odgovoriti svima onima koji napadaju Amerikance te zauzeti nedvosmisleno stajalište kada su demokratske vrijednosti u pitanju", najavio je glasnogovornik Bijele kuće Tommy Vietor.

Zbog zakazanih obveza u predizbornoj kampanji Obama će se u New Yorku zadržati samo 24 sata. Njegov nastup u UN-u dolazi u vrijeme kada američki islamofobni film izaziva nasilne prosvjede diljem muslimanskog svijeta, usred građanskog rata u Siriji, blokade izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora i u trenutku kada nemoć da se pod nadzor stavi nuklearni program Irana kvari opću sliku rada njegove administracije.

"Prošle je godine Obama u govoru održanom pred Općom skupštinom, govorio o velikim nadanjima kada je o arapskom proljeću riječ", podsjetio je Stewart Patrick iz Vijeća za vanjske poslove, uglednog washingtonskog 'think-tanka'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još