NA REFERENDUMU

Švicarci se izjašnjavaju o potpunoj zabrani pušenja u restoranima

23.09.2012 u 09:48

Bionic
Reading

U švicarskim hotelima, restoranima i barovima dopušteno je uređenje prostorija za pušače, ali kritičari upozoravaju da u njima može biti ugroženo zdravlje osoba koje tamo rade

Švicarski glasači izlaze na referendum na kojemu će se izjašnjavati o potpunoj zabrani pušenja u zatvorenim prostorima.
Naime, švicarskim hotelima, restoranima i barovima dopušteno je uređenje prostorija za pušače, ali kritičari upozoravaju da u njima može biti ugroženo zdravlje osoba koje tamo rade. Odluka o izjašnjavanju o potpunoj zabrani pušenja predstavljena je javnosti prije dvije godine, ali su je 'potopile' tada duhanske kompanije, kao i tvrtke koje se bave cateringom, ističe BBC.

Istraživanja javnog mijenja pokazuju da Švicarci, koji inače puše znatno više od žitelja njima susjednih država, neće pristati na ovu zabranu pušenja.

Zanimljivo je kako se Švicarska znatno kasnije od svojih susjeda - Njemačke, Francuske i Italije - počela zakonodavno baviti posljedicama pasivnog pušenja u zadimljenim prostorima.

Osam kantona, među kojima je i ženevski, imaju uvedenu opću zabranu pušenja u restoranima ili barovima, no ostalih 18 vrlo slobodno pristupaju pušenju u zatvorenim javnim prostorima.