REKORDAN PRIHOD OD PREZA

'Njemačka je gospodarsko čudo'

21.09.2012 u 22:27

Bionic
Reading

Njemačka je u rujnu ostvarila rekordan prihod od poreza, a za njemačku vladu to je znak da se i u vremenima krize može polučiti uspjeh ali i podsjetnik na potrebu očuvanja socijalne sigurnosti građana

Njemačka je u rujnu ubrala 41,3 milijarde eura poreza, što je za 12,8 više nego u istom mjesecu prošle godine i ujedno još jedan pokazatelj njemačke dominacije u Europi. 'Njemačko gospodarstvo pokazuje da se može suprotstaviti krizi eura i nepovoljnom okružju u svjetskom gospodarstvu', poručila je tim povodom njemmačka savezna vlada na svojoj internetskoj stranici.

'Tijekom 2012. godine prosječno 41,6 milijuna ljudi u Njemačkoj ima posao, što je najviše u njemačkoj povijesti', pohvalila se njemačka vlada, poručujući kako su nova radna mjesta temelj gospodarskog napretka. 'Tko ima posao, on i troši i spreman je pribavljati dugoročnija dobra', navodi se u priopćenju vlade u Berlinu.

'Cijeli svijet kupuje u Njemačkoj', tvrdi se nadalje u priopćenju, uz podatak da njemački izvoz u SAD, Kinu i Veliku Britaniju raste brže nego što iznose gubitci u Grčkoj i Portugalu. Savezna kancelarka Angela Merkel prezadovoljna je trendovima u njemačkom gospodarstvu.

'Za program savezne vlade uzeli smo geslo: 'Solidne financije, solidarnost sa slabijima, dobra konkurentnost'. Vjerujem da smo posljednjih godina pokazali što se u nama krije. Tome je naravno pridonijela politika savezne vlade, iako je mnogo sudionika', poručila je Merkel.

Njemačka vlada tvrdi da je tehnički napredak zamašnjak gospodarskog razvitka i podsjeća da s 33.000 patenata Njemačka prednjači u Europi te da znanstvena istraživanja u Njemačkoj imaju koristi od prerađivačke industrije.

Osim toga, Njemačka se vlada hvali svojom financijskom politikom, posebice proračunskom politikom i naglašava da je i u tome pogledu prva u Europi, što ilustrira i činjenica da Njemačka ove godine neće prijeći granicu deficita od 0,35 brutto domaćeg proizvoda, što njemački ustav zahtijeva od 2016. godine pa nadalje.

'Marljivost, porezna čestitost i želja za kupovanjem uzroci su njemačkog gospodarskog čuda', tvrdi njemačka vlada, a ministar financija Wolfgang Schaeuble pritom je podsjetio i na socijalni karakter države. 'Naši socijalni izdatci visoki su i morat će ostati visoki zbog demografskih kretanja', poručio je Schaeuble u priopćenju njemačke vlade.