ODBIJENICA LJUBITELJIMA ŽIVOTINJA

Borbe s bikovima u Francuskoj i dalje dopuštene

21.09.2012 u 18:13

Bionic
Reading

Francusko Ustavno vijeće u petak je odbacilo zahtjev organizacija za zaštitu životinja da se zabrane borbe s bikovima u južnim dijelovima zemlje gdje su one još uvijek dopuštene, izvijestili su francuski mediji

Protivnici zabrane tvrde da je taj krvavi sport dio njihove kulturne baštine a skupina CRAC, koja lobira protiv borbi bikova, najavila je da će uložiti žalbu na pravorijek Ustavnog vijeća, najviše ustavne vlasti u Francuskoj, koja je po njima 'politički motivirana' i 'dokazuje da Ustavno vijeće nije nimalo neovisno'.

'Kako to može biti logična odluka dok većina ljudi u Francuskoj podržava zabranu?', rekao je predsjednik CRAC-a Jean-Pierre Garrigues TV postaji FRANCE 24, podsjetivši da po ovotjednom ispitivanju javnog mnijenja 57 posto Francuza podržava zabranu. Po drugom istraživanju zabranu podržava 48 posto Francuiza a 42 posto misli da bi ta tradicija trebala ostati legalna.

'Samo zato što je korida tradicionalna ne znači da ne treba i ne može biti zabranjena. Borbe pasa su bile tradicija i sada su, s pravom, ilegalne', rekao je Garrigues. U Francuskoj se u južnim gradovima Nimesu, Arlesu i Bayonneu svake godine održavaju borbe s bikovima u stilu španjolske 'corride'. Drugi oblik borbi s bikovima, poznat u Francuskoj pod imenom 'course libre', stariji je od 'corride' koja je u Francusku uvezena sredinom 19. stoljeća.

'Course libre' je uglavnom sport bez krvi u kojem sudionici pokušavaju skinuti rozete vezane između rogova bika. Većina stradalih su ljudi. U Francuskoj, međutim, svake godine na koridama biva ubijeno više od 1000 bikova.

Korida u Francuskoj ima podržavatelja i među istaknutim političarima, uključujući i ministra unutranjih poslova Manuela Vallsa koji je u rujnu strastveno branio tu tradiciju rekavši da je to 'nešto što voli, nešto mi je dio obiteljske tradicije'.

Valls je rekao da je korida 'kultura koju trebamo očuvati' te da su Francuzima 'potrebni ti korijeni i ne smije ih se iščupati'. Za Garriguesa je Vallsov istup dokaz da je odluka vijeća politički motivirana.