ODGOVOR SLOVENCIMA

MVEP: I dalje smo spremni za dogovor s Ljubljanom!

21.09.2012 u 14:54

Bionic
Reading

Hrvatsko je stajalište nepromijenjeno - ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora i rješavanje pitanja Ljubljanske banke ni na koji način nisu povezani, odgovor je Ministarstva vanjskih i europskih poslova na današnju odluku Odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta da podrži politiku vlade i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca kojom se ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om uvjetuje rješenjem spornog pitanja Ljubljanske banke i njezinih štediša

Jožef Horvat, predsjednik odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta, ustvrdio je da će postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om moći započeti tek kada se to pitanje riješi 'u skladu s već prihvaćenim međunarodnim aktima'.

Članovi odbora takvu su odluku - bez glasa protiv - donijeli nakon što ih je o zadnjim pregovorima Francea Arhara i Zdravka Rogića, opunomoćenika dviju vlada za pitanje Ljubljanske banke, u četvrtak kasno navečer informirao ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Šef slovenske diplomacije, inače, otvoreno kaže da ga prati 'loš osjećaj' oko pregovora opunomoćenika jer ne vjeruje da će Arhar i Rogić naći rješenje koje bi bilo prihvatljivo za obje strane.

'Financijski stručnjaci su imenovani da nađu – a ne da NE pronađu rješenje. Mi smo pokazali spremnost, a i dalje smo spremni rješavati otvoreno pitanje ne povezujući ga s ratifikacijom', poručila je za tportal Danijela Barišić, glasnogovornica MVEP-a.