PROBLEM: RIJEKA UNA

Dodik protiv ratifikacije sporazuma Tuđman-Izetbegović

20.09.2012 u 14:42

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za novinsku agenciju SRNA da će srpski zastupnici u državnom parlamentu zaustaviti ratifikaciju sporazuma o granici Tuđman-Izetbegović s Hrvatskom, ističući da je nezadovoljan razgraničenjem na rijeci Uni

Alija Izetbegović nije predstavnik BiH u tom dijelu, niti onaj tko bi mogao voditi računa i o našim interesima i zbog toga nije uvažena priča koja je danas dosta važna, a to je granica na rijeci Uni i još na nekim prostorima', rekao je Dodik za SRNA-u.

Sporazum o granici nikada nije ratificiran u parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Da bi bio prihvaćen, mora imati potporu većine zastupnika iz oba bosanskohercegovačka entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, što je sada po Dodikovim najavama neizgledno budući njegova stranka ima većinu zastupnika iz tog entiteta.

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović i u četvrtak je najavio da će se i dalje zauzimati za ratifikaciju sporazuma o granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što su ga prije 13 godina potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.