UTRKA ZA PARLAMENT

Na crnogorskim izborima 13 stranaka i koalicija

20.09.2012 u 14:30

Bionic
Reading

Na izvanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, zakazanima za 14. listopada, sudjelovat će 13 stranaka, koalicija i skupina građana, od čega je šest manjinskih lista

Toliko je izbornih lista predano državnom izbornom povjerenstvu do ponoći, kada je istekao rok za prijave.

Povjerenstvo treba potvrditi liste ili, ukoliko utvrdi da ima nepravilnosti, vratiti ih podnosteljima na doradu u slijedećih 48 sati.

Izborne liste predali su Koalicija europska Crna Gora Milo Đukanović, Socijalistička narodna partija Srđan Milić, Demokratski front Miodrag Lekić, Pozitivna Crna Gora Darko Pajević, Koalicija Srpski nacionalni savez, Srpska sloga Ranka Kadića, te Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Bošnjačka stranka (BS), kao i četiri albanske stranke.

Mediji najviše šanse za izbornu pobjedu daju koaliciji Demokratske partije socijalista (DPS) Mile Đukanovića i Socijaldemokratskoj pariji (SDP) Ranka Krivokapića, u okviru koje će nastupiti i Liberalna parija Andrije Popovića. Koliki se značaj pridaje ovim izborima govori i činjenica da listu predao osobno Đukanović.

Demokratska fronta (DF) Miodraga Lekića pokušala je okupiti sve oporbene snage, ali je u tome samo djelomično uspjela, jer joj je prišao samo jedan manji dio Socijalističke narodne partije (SNP), čime je samo podijelio tu do sada najjaču oporbenu stranku u crnogorskom parlamentu.

Bošnjaci očekuju napredak, a Hrvatska građanska inicijativa (HGI) je uvjerena da će na manjinskoj listi imati jednog zastupnika.

Šest albanskih stranaka ni nakon dvodnevnog vijećanja uz posredovanje nekih političara s Kosova nije se uspjelo dogovoriti o jedinstvenom nastupu, pa će se na izborima za tri zastupnička mjesta boriti s četiri liste.