ŠTRAJK I SABOTAŽA VLADE

Snažna političarka dovela Indiju do usijanja

20.09.2012 u 13:09

Bionic
Reading

Dobar dio Indije danas je blokiran jednodnevnim štrajkom koji su organizirale opozicijske stranke i sindikati kao odgovor na ekonomske reforme koje je prošli tjedan predstavila vlada premijera Manmohana Singha. No indijski se premijer nalazi u većem problemu nego što je sam štrajk - zbog reformi je izlazak iz vlade najavila glavna koalicijska saveznica TMC koju vodi Mamata Banerjee, premijerka savezne države Zapadni Bengal koja ima veliku podršku javnosti, a kritičari joj zamjeraju populističku politiku

Time vladajuća koalicija koju vodi Kongresna stranka premijera Singha dolazi na sam rub većine u indijskom parlamentu te će podršku morati tražiti od manjih, regionalnih stranaka. Problem pak leži u tome što se ni one ne slažu s predloženim reformama.

Naime, indijska se ekonomija ove godine našla u problemima jer je gospodarski rast, dijelom zbog globalne krize, a dijelom zbog neprovođenja strukturnih reformi, usporen pa se ova najmnogoljudnija demokracija našla pred ozbiljnim izazovima i mogućnošću da je ulagači počnu izbjegavati. Singh je stoga odlučio provesti neke od mjera kako bi primirio investitore i one su naišle na pozitivan odjek u domaćoj poslovnoj zajednici, a indijska valuta rupija je porasla. No mjere, kako tvrdi TMC i opozicija, predstavljaju ozbiljan udar na većinski siromašno stanovništvo, jer smanjuju njima tako važne subvencije.

Otvaranje stranim trgovačkim lancima

Premijer Singh je najavio da će vlada omogućiti ulazak velikih međunarodnih prodajnih lanaca na indijsko tržište - sada su oni, poput Wal-Marta prisutni, ali smiju prodavati samo indijskim trgovcima, a ne i otvarati trgovine za stanovništvo. Vladina bi mjera omogućila izravnu prodaju i to je bila prva kap koja je pokrenula reakciju TMC-a i opozicije. Oni, naime, tvrde da će tako bez posla ostati više desetaka milijuna malih trgovaca, jer će ljudi ići u velike trgovačke lance koji će nuditi niže cijene. Vlada pak tvrdi obrnuto, da će ulazak velikih lanaca generirati deset milijuna novih radnih mjesta u sljedećem desetljeću te da će omogućiti farmerima da povećaju svoju proizvodnju, jer će trgovački lanci biti prinuđeni kupovati od njih.

Vlada je osim toga odlučila smanjiti subvencije na plin na svega šest boca godišnje te omogućiti strane investicije u medijske tvrtke (od 49 do 74 posto) i u zrakoplovne kompanije. Ovo potonje bi moglo privući značajne investicije, jer zrakoplovni promet u Indiji bilježi stalan rast.

No najsnažniji je bio napad na najavljeno podizanje cijena dizela za pet rupija po litri (rast od 12 posto) - opozicija i TMC tvrde da bi to bilo pogubno za većinu indijskog stanovništva. Osim toga, najave ulaska stranaca na indijsko tržište s mogućnošću da budu većinski vlasnici bude i negativne emocije, jer je indijsko gospodarstvo godinama bilo zatvoreno zbog straha da neki 'strani' vlasnici ne bi zavladali državom kao u doba britanske kolonizacije.

'Past ćemo boreći se'

Premijer Singh je pak, čini se, odlučan. Nakon najave TMC-a o napuštanju vlade - u petak bi kabinet trebalo napustiti svih šest ministara iz te stranke ako vlada ne odstupi od svojih mjera (čelnica stranke Banjeree je malo i uvrijeđena, jer tvrdi kako o novim mjerama s njom nitko nije razgovarao) - Singh je okupio vrh stranke, uključujući predsjednicu Soniju Gandhi i ključne ministre i prema onome što donose indijski mediji zaključak je jasan: od reformi se ne odustaje, moguće je samo možda napraviti ustupak kod cijena dizela pa je podići za tri ili četiri rupije. Singh je navodno rekao: 'Ako padamo, past ćemo boreći se.'

Ipak, treba reći da je Singh pomno pazio kad će najaviti svoje mjere. Naime, njegova je stranka i vlada u proteklih nekoliko mjeseci bila uzdrmana nizom korupcijskih skandala. Stoga neki ove mjere vide i kao nastojanje vlade da skrene pozornost javnosti s afera i prebaci lopticu na ekonomski plan. A da je bio svjestan da će uslijediti oštre reakcije potvrđuje činjenica da je mjere najavio nakon raspuštanja parlamenta koji bi s redovitim zasjedanjem trebao nastaviti tek u prosincu što mu daje dovoljno vremena da provede potrebne mjere i osigura parlamentarnu podršku do početka zasjedanja. Time bi uspio vratiti povjerenje poslovne zajednice i ulagača, potaknuo gospodarski rast, popunio i stabilizirao državni proračun i relativno mirno ušao u sljedeću godinu otvarajući manevarski prostor da se mirno pripremi za izbore 2014. Na njima, kako je najavio, neće biti kandidat Kongresne stranke za premijera.

No opozicija ne miruje i sve je glasnija u zahtjevima za sazivanjem izvanredne sjednice parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o vladinim mjerama te istodobno traži da Singh da ostavku. Iz vlade to rezolutno odbacuju i tvrde kako za to nema nikakvog razloga, jer vlada ima stabilnu većinu te će nastaviti svoj rad, sa ili bez TMC-a.