Svijet POTENCIJALNI KRIMINALCI

Njemačka osnovala datoteku o neonacistima

Njemačka je vlada osnovala središnju datoteku s podacima o potencijalnim kriminalcima iz redova ekstremne desnice, koju je u srijedu simbolično pokrenuo savezni ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich, javili su njemački mediji

Središnja datoteka trebala bi biti stjecište svih podataka o desno ekstremnim nasilnicima, a očekuje se da će se njezinim osnivanjem izbjeći greške u istrazi kakve su se događale u prošlosti, posebice u slučaju serija umorstava terorističke ćelije Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU).

Teroristička trojka NSU-a odgovorna je za niz ubojstava i terorističkih napada između 2000. i 2007., u čijoj istrazi su se pojavile brojne greške.

Datoteka obuhvaća informacije iz 36 nadležnih institucija, koje do sada nisu bile povezane na odgovarajući način. Da je datoteka postojala ranije, ona bi zabilježila zločinačku trojku iz NSU-a, rekao je Friedrich, kako prenosi tjednik Focus..

Uz pomoć novoga informacijskog sustava službe sigurnosti mogu ustanoviti jesu li osobe ili skupine iz desno ekstremističkog miljea zabilježene u datotekama drugih službi. U datoteci su pohranjena imena, adrese, datumi rođenja i članstvo u ekstremnim skupinama.

Istražitelji mogu uz pomoć datoteke doći i do ostalih podataka, primjerice broja bankovnog računa ili telefonskog i internetskog priključka. U datoteci su pohranjeni samo podaci o nasilnicima i zločincima, što znači da sklonost desnom ekstremizmu nije dovoljan razlog za unos u datoteku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još