Svijet SPONZORIRANJE OPORBE

Ruska vlada izbacuje USAID iz zemlje!

Rusija je zatražila od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) da zatvori svoj ured u zemlji jer je 'pokušala utjecati na tijek političkih procesa u zemlji kroz davanje financijske potpore', priopćilo je u srijedu rusko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici

USAID će prestati s radom u Ruskoj Federaciji 1. listopada, rekao je glasnogovornik ministarstva Aleksander Lukaševič u pisanoj izjavi.

'Ta je odluka donesena prvenstveno zbog toga što karakter rada predstavnika Agencije u našoj zemlji nije uvijek bio u skladu s deklariranim ciljevima bilateralne humanitarne suradnje. Radi se o pokušajima utjecaja na političke procese kroz davanje financijske potpore, uključujući izbore na različitim razinama i institucije civilnog društva. Aktivnost agencije izazvala je ozbiljna pitanja u ruskim regijama, posebice na Sjevernom Kavkazu, na što smo ne jednom upozoravali naše američke kolege', rekao je Lukaševič.

Rusko civilno društvo postalo je u potpunosti zrelo, navodi ministarstvo, i nije mu potrebno 'vanjsko vodstvo'.

State Department je priopćio u utorak da će USAID zatvoriti svoj ured u Rusiji nakon odluke Moskve da se okonča rad agencije u toj zemlji.

Analitičari su rekli da vjeruju kako ruska odluka djelomice odražava neprijateljstvo Moskve spram od SAD-a financiranih skupina koje žele promicati demokraciju i vladavinu prava u Rusiji.
213182 ,203360,200171 ,191587
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još