INICIJATIVA TURSKIH AKADEMIKA

'Uz Božju pomoć napravit ćemo islamski bicikl'

19.09.2012 u 15:23

Bionic
Reading

'Uz Božju pomoć mogao bi se napraviti islamski bicikl', izjavio je profesor Alparslan Açıkgenç na skupu pod nazivom 'Tehnologija, civilizacija i vrijednosti', održanom na istanbulskom tehničkom sveučilištu Yildiz prošli tjedan. Açıkgenç, direktor društvenih znanosti na tom Sveučilištu je rekao kako bi takav bicikl trebao služiti na dobro ljudima

Turski mediji ne prenose detalje profesorova prijedloga, prije svega u čemu bi se takav bicikl razlikovao od postojećih, ali nešto se može zaključiti iz navedenih dijelova rasprave na tu temu.

Profesor Türkay Dereli sa sveučilišta Gaziantep objasnio je kako 'bicikl koji je obojan bojom štetnom za čovjeka ne može biti islamski', a njegov kolega Bedri Gencer dodao kako je 'svaka tehnologija koja zadire u ljudsku prirodu nehumana'. Kao primjer je naveo tepihe napravljene od najlona koji stvaraju elektricitet te iritiraju djecu što, ističe, može u kasnijoj dobi izazvati kronične bolesti.

Osim, dakle, potrebe da bicikli budu islamski, sudionici na skupu su se bavili i ostalim tehnologijama koje se, vjeruju, protive muslimanskoj vjeri. Jedan od njih je izjavio kako genetski modificirana hrana ljude čini sterilnima.

'Istraživanja pokazuju da se 95 od 100 naših ljudi neće moći prirodno razmotavati do 2050. godine. Može li se tehnologija koja ima za cilj uništenje ljudske rase smatrati islamskom?' zapitao se Kemal Özer, predsjednik Udruge inicijativa za hranu.