PARIZ ZATVARA MISIJE

Nova karikatura Muhameda uzbunila duhove

19.09.2012 u 12:58

Bionic
Reading

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault najavio je u srijedu zabranu prosvjeda u Parizu protiv islamofobnog američkog filma, te dodao da se svi oni koji su šokirani objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u satiričkom tjedniku Charlie Hebdo mogu obratiti pravosuđu. Veleposlanstva, konzulati, kulturni centri i francuske škole u dvadesetak muslimanskih zemalja bit će zatvoreni u u petak na dan molitve, objavila je francuska vlada

Dok društvene mreže pozivaju na prosvjed u subotu protiv filma 'Nedužnost muslimana', filma snimljena u SAD-u koji opisuje islam kao 'karcinom' i potiče protuameričke prosvjede, ponekad smrtonosne, u cijelom muslimanskom svijetu, šef francuske vlade je na radiju RTL kazao da će to okupljanje biti 'zabranjeno'.

'Zahtjev za prosvjedom je uložen, uslijedit će zabrana', objasnio je on.

'Nema razloga da u našoj zemlji dopustimo sukobe koji se ne tiču Francuske', dodao je premijer.

'U republici smo koja se nema namjeru dati zastrašivati oko svojih vrijednosti od bilo koga'.

Upitan o objavljivanju karikatura Muhameda u satiričkom tjedniku Charlie Hebdo u srijedu, premijer je kazao: 'U zemlji smo gdje je sloboda izričaja zajamčena, sloboda karikature također'.

Francuski tjednik objavio karikature proroka Muhameda

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo objavio je u srijedu karikature proroka Muhameda, što je odluka koju su kritizirale francuske vlasti.

Karikatura na naslovnici prikazuje ortodoksnog židova kako gura invalidska kolica u kojoj sjedi osoba s turbanom na glavi. Nekoliko karikatura proroka Muhameda nalazi se na drugim stranicama tjednika, a na nekima od njih je gol.

Karikature su objavljene u vrijeme prosvjeda koji se održavaju diljem svijeta zbog protuislamskog filma postavljenog na internet.

Francuske vlasti postavile su snage specijalne policije pred zgradu u Parizu u kojoj se nalazi redakcija Charlie Hebdoa kako bi ju zaštitila od mogućih prosvjednika.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius kritizirao je odluku Charlie Hebdoa nazvavši je provokacijom i rekao je da je naredio jačanje sigurnosnih mjera u francuskim diplomatskim predstavništvima u muslimanskom svijetu.