PREMIJER KOD KANCELARKE

Merkel: Nemam savjeta za Milanovića, dobro štedi

19.09.2012 u 12:21

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović danas je u Berlinu dobio nedvosmislenu podršku njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je uvjerena da je Hrvatska na pravom putu te ističe kako se raduje našem ulasku u EU

Premijer Zoran Milanović odradio je svoj prvi službeni posjet njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Na zajedničkoj press-konferenciji nakon jednosatnog sastanka i radnog ručka Merkel je naglasila kako se raduje ulasku Hrvatske u Europsku uniju te pohvalila posebice mjere štednje koje provodi Milanovićeva vlada.

S obzirom na krizu eura, Hrvatska baš i nije proteklih mjeseci izložena velikom interesu njemačkih medija. To se vidi i po tome da je zadnji put kada se o događajima u nas masovno izvještavalo u vrijeme referenduma za ulazak u Europsku uniju, dakle početkom ove godine. No posjet premijera Zorana Milanovića Berlinu ipak je zainteresirao tamošnje medije pa je Milanović dao i intervju za utjecajni tjednik Der Spiegel, a kancelarka Angela Merkel je za dolazak hrvatskog premijera, s kojim se sastala danas oko podne, pripremila i svečani doček s počasnom stražom.

Milanović i Merkel su u razgovoru proveli oko sat vremena, a u 13 sati je zakazana njihova zajednička press-konferencija. Oko deset minuta prije 13 sati, u prostoriji za presice Kanzleramta počeli su se okupljati novinari i fotoreporteri. Njemačka kancelarka i hrvatski premijer očito će malo kasniti na zakazanu press-konferenciju. Njihov je dolazak najavljen od službenog spikera i sada ih se čeka.

Nakon akademske četvrti, oko 13,15 sati Merkel i Milanović izlaze pred novinare, kojima se prva obraća njemačka kancelarka. Merkel ističe da je ovo prvi službeni posjet hrvatskog premijera Njemačkoj te da su najviše razgovarali o dvjema ključnim temama. Pričalo se odnosima dvju država, koji su odlični, kao i o gospodarskoj suradnji te o situaciji u EU i hrvatskom pristupanju. Merkel se zahvalila Hrvatskoj na angažmanu u Afganistanu i svoje uvodno izlaganje zaključila dobrodošlicom Hrvatskoj kao novoj članici EU. 'Želimo da Hrvatska 1. srpnja 2013. postane nova, 28. članica EU', naglasila je Merkel dodavši da očekuje i pozitivno izvješće o monitoringu.

Zoran Milanović je istaknuo da se slaže sa svime što je izrekla Merkel te kako je za Hrvatsku vrlo važno privući strane, a posebno njemačke investitore. Milanović je napomenuo kako je u proteklih dvadeset godina u Hrvatskoj bila zanemarena industrijska proizvodnja te da bi u njezinu oživljavanju itekako pomogao njemački know-how.

Na pitanje novinara o tome kako Merkel gleda na mjere štednje u Hrvatskoj, kancelarka je rekla da pozitivno ocjenjuje mjere hrvatske vlade te da nema nikakvih posebnih savjeta. Spomenula je i da je važno ne biti ovisan o spekulacijama međunarodnih financijskih tržišta.

Na pitanje o situaciji u EU i mogućem zaustavljanju proširenja, Merkel je kazala da dugoročno želi pristupanje svih država Zapadnog Balkana Europskoj uniji, ali i da se EU trenutačno nalazi u kriznoj situaciji. To je prioritet, s obzirom na to da živimo u globalnom svijetu, sa sedam milijardi ljudi, rekla je kancelarka. Države Zapadnog Balkana nedavno su proživjele rat te im pristupanje EU može pomoći u pomirenju. Slovenija je već u EU, a sada ulazi i Hrvatska. Milanović odgovara na isto pitanje o proširenju EU te ističe širi povijesni kontekst cijele situacije.

Nakon pitanja francuskog novinara o odnosima Njemačke i Francuske, Merkel odgovara pozivajući se na Charlesa de Gaullea te završava press-konferenciju. Bilo je to prilično kratko pojavljivanje pred novinarima, od oko 15 minuta, a pitanja su postavljali većinom hrvatski novinari, uz, primjerice, kolegu iz Reutersa.