STATUSNA KONFERENCIJA

Markač se oporavlja, Gotovina zdrav

18.09.2012 u 12:28

Bionic
Reading

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač na današnjoj statusnoj konferenciji na Haškom sudu nisu se požalili na zdravstvene probleme niti su imali primjedbe na uvjete u pritvoru. Na pitanje Grega W. Kehoea, odvjetnika generala Gotovine, postoji li kakva vremenska odrednica za konačnu odluku u žalbenom postupku, žalbeni sudac Theodor Meron rekao je da neće odgađati s objavom informacije čim bude znao nešto više

Govoreći o svom zdravstvenom stanju, general Markač podsjetio je suca Merona da je nedavno imao ozbiljnu operaciju. Još uvijek se oporavlja, ali zdravstveno stanje mu je dobro i ima dobru zdravstvenu skrb.

Zadovoljan onim što je čuo, Meron je riječ dao Gotovini, ustvrđujući da on 'ima manje problema sa zdravljem'. Gotovina se nije požalio ni na kakve zdravstvene probleme.

Pravila Haškog suda nalažu da se u redovitim razmacima održavaju ročišta na kojima optužene ili osuđene osobe imaju priliku izjasniti se o uvjetima u pritvoru, zdravstvenim problemima ili nekim drugim pitanjima. Posljednja statusna konferencija, uoči današnje, održana je 23. svibnja.

Žalbeni postupak u predmetu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon operacije Oluja, trebao bi završiti do kraja godine, kada se očekuje odluka žalbenoga vijeća o žalbama dvojice generala na prvostupanjsku presudu.

Podsjetimo, obrane generala Markača i Gotovine početkom kolovoza uložile su podnesak kojim osporavaju nadležnost Žalbenoga vijeća za razmatranje alternativnih oblika krivnje jer se radi o pitanju koje nije predmet žalbenog postupka. 

Žalbeno vijeće Haškog suda prethodno je pozvalo tužiteljstvo da objasni vjeruje li da se generalima Gotovini i Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite topničke napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog pothvata, može pripisati alternativna odgovornost - na temelju zapovjedne odgovornosti ili kao pomagača u pothvatu.

Gotovinina obrana pojašnjava da bi žalbeno vijeće bilo nadležno za alternativne oblike odgovornosti jedino u slučaju da se jedna od strana žalila na odluku prvostupanjskoga vijeća da u nepravomoćnoj presudi ne donosi zaključke po pitanju alternativnih oblika odgovornosti.

'S obzirom na to da se tužiteljstvo na to nije žalilo, taj je zaključak konačan i radi se o presuđenoj stvari', poručila je obrana generala Gotovine.