'TO JE NEKOREKTNO'

Iran opovrgava vojnu nazočnost u Siriji

17.09.2012 u 21:46

Bionic
Reading

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je opovrglo da Teheran u Siriju šalje pripadnike Revolucionarne garde, tvrdeći da su izjave zapovjednika tih iranskih elitnih jedinica izvađene iz konteksta

'Komentari na izjave generala Mohamada Alija Džafarija o nazočnosti pripadnika iranske Revolucionarne garde u Siriji su nepotpuni, nekorektni...i ni na koji način točni', izjavio je glasnogovornik ministarstva Ramin Mehmanparast. 'Iran nije vojno nazočan u regiji, pogotovo ne u Siriji', poručio je.

Ali Džafari je u nedjelju izjavio da su pripadnici iranske Revolucionarde garde u Siriji i da pružaju pomoć režimu Bašara al Asada i ta izjava je bila prvo službeno priznanje jednog visokog vojnog zapovjednika da je Iran vojno nazočan na teritoriju Sirije gdje su ubijeni deseci tisuća ljudi od početka ustanka prije 18 mjeseci.

Džafari nije rekao koliko se pripadnika Revolucionarne garde nalazi u Siriji ali je naglasio da oni ne sudjeluju u akcijama već da daju savjetodavnu pomoć.Također je naglasio da se ne radi o organiziranom slanju iranske postrojbe na sirijski teritorij već o pojedincima koji žele pomoći Siriji.