70 UHIĆENIH U NEW YORKU

Prva obljetnica pokreta 'Occupy Wall Street'

17.09.2012 u 20:06

Bionic
Reading

Nekoliko stotina osoba okupilo se u ponedjeljak na ulicama New Yorka kako bi obilježili prvu obljetnicu pokreta 'Occupy Wall Street' a, iako je policija privela 70 osoba, odaziv prosvjednika bio je neusporediv s prošlogodišnjim masovnim okupljanjima

Pokret je na svojem vrhuncu - 17. studenoga 2011. - uz pomoć sindikata uspio okupiti 30 tisuća prosvjednika.'Došli smo kako bi se i naš glas čuo, kako bismo prosvjedovali protiv gramzivosti Wall Streeta', izjavio je jedan od glasnogovornika pokreta Bill Dobbs, ustvrdivši kako su problemi nakon godinu dana i dalje isti.

Prosvjednici su se okupili u 7 sati po mjesnom vremenu nedaleko od parka Zucotti, kod Wall Streeta, gdje su 17. listopada 2011. postavili prve vreće za spavanje i pokrenuli pokret protiv pohlepe najbogatijih i nejednakosti.

Sredinom prijepodneva bilo ih je oko 600 koji su se u četiri odvojene skupine bezuspješno pokušali približiti newyorškoj burzi. Sve su uličice koje vode prema Wall Streetu zaposjeli policajci na konjima i priječili put prosvjednicima, a njihovi kolege, kojih je bilo u golemom broju, pregledavali su osobne dokumente svakog prosvjednika i u konačnici ih, po podacima Nacionalnog odvjetničkog saveza, priveli 70.

'Bankari, sramite se', 'Maknite novac iz politike', 'Bankare u zatvor', samo se neki od transparenata koje su nosili prosvjednici.