PITANJE GRADONAČELNIKU CHICAGA

Želite li razbjesnjele nastavnike u učionicama?

17.09.2012 u 14:29

Bionic
Reading

Čikaški gradonačelnik Rahm Emanuel upustio se u veliki politički rizik založivši se za sudsku zabranu štrajka 26.000 nastavnika i odgajatelja koji je ušao u drugi tjedan, pogađajući 350.000 djece koja pohađaju vrtiće te osnovne i srednje škole. Štrajk u Chicagu, trećem najvećem školskom sustavu u SAD-u, ujedno je i najveći radni spor u državi ove godine, koji je potencirao žestoku nacionalnu raspravu oko reformi gradskih obrazovnih ustanova

'Jedan od Emanuelovih problema jest to što odvraća od sebe sve sindikate, ne samo učiteljske, nego i sindikate policije i vatrogasnih službi. To mu dugoročno može nanijeti štetu', smatra Dick Simpson, politolog sa Sveučilišta Illinois i bivši čikaški vijećnik.

Čikaški nastavnici po prvi put nakon četvrt stoljeća ustali su u obranu svojih prava. Emanuel im se zamjerio zbog niza razloga: njegova reforma gradskog školskog sustava uključuje promjene ugovora o radu i novi sustav vrednovanja nastavnika, njihovih plaća i zdravstvenog osiguranja. Osim toga, Emanuel je produžio školsku godinu za 10 dana, ponudivši nastavnicima povišicu od svega tri posto, uz po još dva posto u iduće tri godine. Sporan je i prijedlog sustava evaluacije učitelja, koji bi se temeljio na ocjenama njihovih učenika. Učitelji se protive i prijedlozima da testovi budu glavni uvjet ocjenjivanja učenika i da se ravnateljima daju veća prava prilikom zapošljavanja, čime bi se, vjeruju u sindikatu, ugrozila radna mjesta starijih učitelja.

Sukob između sindikata i Emanuela, bivšeg šefa osoblja američkog predsjednika Baracka Obame u Bijeloj kući, probudio je uspavani radnički pokret u SAD-u i stvorio jaz unutar Demokratske stranke. Demokrati su uvelike ovisni o podršci sindikata, osobito u svjetlu predsjedničkih izbora koji će se održati 6. studenog.

'Obama je oprezno zauzeo neutralnu poziciju. Ne očekujem da će se uskoro uključiti. Ostat će neutralan dokle god to bude moguće, kao i većina demokrata u Kongresu. Ukoliko se štrajk oduži, morat će zauzeti stranu', kaže Simpson.

'Strpljen - spašen'

Emanuel je rekao da će 'odmah' zatražiti zabranu okružnog suda kojim bi se okončao štrajk, nastavljen nakon propalih pregovora predstavnika sindikata i gradskih vlasti u nedjelju.

Pregovarači su u petak poručili da su uspjeli postići 'okvirni' sporazum o problematičnim prijedlozima gradonačelnika Emanuela, uključujući ocjenjivanje nastavnika od strane učenika i zatvaranje pojedinih gradskih škola. Međutim, nekoliko stotina sindikalnih predstavnika na sastanku u nedjelju odbacili su navedeni sporazum.

'Dok sindikat radi na preostalim pitanjima, nema razloga zbog kojega se djeca Chicaga ne bi vratila u učionice u kojima su bili tjednima dok su pregovarači pokušavali postići sporazum o istim tim pitanjima', rekao je Emanuel.

Simpson ima zanimljiv prijedlog za Emanuela: 'Savjetovao bih mu da bude strpljiv idućih nekoliko dana jer tada teret prelazi na učitelje.'

'Ankete pokazuju da roditelji podržavaju učitelje, što će oni vjerojatno nastaviti činiti samo kratkoročno. Poteškoće stalnog boravka djece u kući nadvladat će suosjećanje za učitelje', precizira Simpson.

Pravni stručnjaci kažu da je Emanuelovo obraćanje sudu lukava taktika, ali i potencijalno problematična. Zahtjev za sudsku pomoć u sukobu sa sindikatima u Illinoisu je posljednji put uložen 1984. godine, kada su zakonodavnom odredbom čikaški nastavnici ostvarili pravo na štrajk.

Tko želi povratak ljutitih nastavnika u škole?

Pod sadašnjim zakonima, pojedina pitanja, poput visine plaća, predstavljaju utemeljenu osnovu za štrajk. No zakonitost štrajka u nekim drugim pitanjima na koje su nastavnici usmjereni, poput učeničke evaluacije njihova rada, nije jasno određena.

'Ovakva produljena aktivnost vodstva sindikata nezakonita je po dvije osnove - riječ je o pitanjima koja državni zakon ne propisuje kao utemeljene razloge za štrajk, a osim toga ugrožava zdravlje i sigurnost naše djece', priopćio je Emanuel.

No sindikat može tvrditi da se pitanje visine plaća ne može razdvojiti od pitanja kao što su veličina razreda i evaluacija rada učitelja.

Martin Malin, stručnjak za radno pravo pri pravnom fakultetu Chicago-Kent College of Law, slaže se da sindikat može ustrajati na tvrdnji da grad potiče nepravednu radnu praksu i stoga nema pravo na zahtjev za zabranu štrajka.

Sud bi mogao odbiti zahtjev ili bi mogao odlučiti da nastavnici nemaju zakonsko pravo na štrajk po jednom pitanju, ali imaju po drugom, smatra Robert Bruno, stručnjak za radno pravo Sveučilišta Illinois.

'Čak i ako grad dobije zabranu štrajka, to bi značilo da ćete poslati 26.000 nevjerojatno ljutitih zaposlenika natrag u škole', upozorava Bruno.