'NEDUŽNOST MUSLIMANA'

Islamisti prosvjeduju u Pakistanu i Indoneziji

17.09.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Pakistanska policija pucala je u zrak u ponedjeljak kako bi rastjerala gomilu koja je išla prema konzulatu SAD-a u Karachiju prosvjedujući protiv filma koji ismijava proroka Muhameda

Viši policijski dužnosnik je rekao da je na prosvjedima koje je organizirala vjerska stranka uhićeno 30 osoba.

Po muslimanskom svijetu raširili su se prosvjedi zbog amaterskog filma objavljenog na internetu pod različitim naslovima, uključujući i 'Nedužnost muslimana'. Tijekom vikenda su prosvjedi izbili u nekoliko pakistanskih gradova.

U ponedjeljak su prosvjednici na motociklima i u automobilima krenuli prema konzulatu SAD-a u Karachiju, zbog čega je policija pucala u zrak i uporabila suzavac. Prosvjednici su na policiju bacali kamenje i oštetili jedno vozilo.

Protesti i u Indoneziji i Afganistanu

Indonezijska policija koristila je suzavac i vodeni top u ponedjeljak kako bi rastjerala stotine prosvjednika koji su se okupili ispred američkog veleposlanstva u Džakarti u znak prosvjeda protiv filma produciranog u Kaliforniji koji vrijeđa proroka Muhameda.

Prosvjednici su bacali kamenje i pritom su ozlijedili jednog policajca, a nekoliko prosvjednika je uhićeno, objavila je televizija. Prosvjednici su zapalili američku zastavu.

Zapadnjačka veleposlanstva diljem muslimanskog svijeta u stanju su visoke pripravnosti, a SAD je pozvao na oprez zbog protuameričkog nasilja izazvanog filmom.

Indonezija, sekularna država, najmnogoljudnija je muslimanska zemlja svijeta i četvrta po ukupnom broju stanovnika.

U ponedjeljak se prosvjedovalo protiv prijepornog filma u Kabulu i Pešavaru, gdje se okupilo nekoliko tisuća ljudi.