NASILJE PROTIV ZAPADA

Prosvjednika u Kartumu pregazila policija

14.09.2012 u 20:41

Bionic
Reading

Jedan prosvjednik je ubijen u petak u Kartumu kada je policija pokraj američkog veleposlanstva pokušala rastjerati sudionike prosvjeda protiv američkog filma koji vrijeđa islam, doznaje se od pripadnika sigurnosne službe

Žrtvu je pregazilo policijsko vozilo koje se zaletjelo u skupinu prosvjednika što su kamenjem gađali redarstvene snage, izvijestio je novinar agencije France Presse s mjesta događaja.

Redarstvene snage su nešto ranije suzavcem pokušale rastjerati destak tisuća prosvjednika koji su pošli prema američkom veleposlanstvu, pošto su već bili napali njemačko i britansko, javio je novinar.

Sukob policije i prosvjednika izbio je kada su se potonji pokušali približiti zgradi veleposlanstva zasipajući policiju kamenjem.

Nešto ranije, oko 5.000 islamističkih prosvjednika zapalilo je njemačko veleposlanstvo pošto su iščupali njemačku zastavu i na njezino mjesto izvjesili islamističku.

Pošto su zatvorili prometnicu kako bi onemogućili dolazak vatrogasnih ekipa, ove su se na kraju ipak uspjele probiti do zgrade i počele gasiti požar.

Prosvjednici su napali i zgradu veleposlanstva Velike Britanije u susjedstvu nezadovoljni zbog filma objavljenog na internetu koji vrijeđa islam a potaknuo je val prosvjeda u mnogim zemljama.

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je te prosvjede za AFP.

Film "Nedužnost muslimana" potaknuo je u utorak ulične prosvjede u Egiptu i Libiji, nakon čega su se proširili i u druge muslimanske zemlje.

Silovite reakcije koje je potaknuo film podsjećaju na bijes muslimana nakon objavljivanja karikatura proroka Muhameda 2006. u danskom časopisu.

Film redatelja koji se predstavlja kao američko-izraelski državljanin i koji je, po pisanju američkih medija, koptski kršćanin, film je osrednje kvalitete koji vrijeđa muslimane, prikazujući ih kao nemoralne i okrutne a takvim je prikazan i sam prorok Muhamed.