UJEDINJENI ISLAMISTI

Napad na Zapad: Izgorio KFC, mete su Britanija i Njemačka

14.09.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Deseci tisuća muslimana protestirali su u petak diljem arapskog svijeta i Azije zbog filma proizvedenog u SAD-a koji vrijeđa islam, a tijekom demonstracija zabilježena su i nova nasilja, posebice u Sudanu gdje je zapaljena zgrada njemačkog veleposlanstva. U Kartumu je oko pet tisuća islamista napalo britansko i njemačko veleposlanstvo

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je BBC-ju da se pred zgradom veleposlanstva u Khartoumu održava prosvjed. Na licu mjesta su i pripadnici sudanske policije. Glasnogovornik, međutim, nije mogao odgovoriti jesu li prosvjednici ušli u zgradu veleposlanstva, niti održava li se prosvjed zbog filma o proroku Muhamedu.

Osoblje njemačkog veleposlanstva u Sudanu koje su napali islamistički prosvjednici je trenutačno na sigurnom, priopćilo je u petak njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

U Libanonu je oko 300 islamista zapalilo američki restoran brze prehrane Kentucky Fried Chicken u Tripoliju, pri čemu je poginula jedna osoba. U Sanai je policija pucala u zrak ne bi li tako rastjerala nekoliko stotina demonstranata koji su se približili američkom veleposlanstvu.

Policija je u Jemenu koristila i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante koji su spalili američku zastavu i tražili odlazak američkog veleposlanika.

U četvrtak je u sličnim nemirima u Jemenu poginule četiri osobe.

U Bangladešu je oko 10 tisuća demonstranata u Daki spalilio izraelske i američke zastave, dok je u Indoneziji protestiralo oko 350 radikalnih islamista.

U glavnom gradu Irana, tisuće osoba okupilo se uz uzvike 'Smrt Izraelu' i 'Smrt Americi', a i u Kairu se i dalje nastavljaju neredi.

Slične slike vidljive su diljem muslimanskog svijeta. U Siriji se oko 200 demonstranta okupilo ispred zgrade veleposlanstva SAD-a u Damasku, koja je već mjesecima zatvorena. Oni su u tišini nosili transparentne protiv spornog filma.

Demonstracije su zabilježene i u Tunisu i Jordanu.

U Bengaziju je tijekom noći iz 'sigurnosnih razloga' prekinut zračni promet, ali u petak su avioni ponovno poletjeli.

U većini muslimanskih zemalja pojačana je sigurnost američkih i zapadnih veleposlanstava, a američke su vlasti uputile upozorenje svojim građanima protiv odlaska u neke od tih zemalja.U Kairu, policija je suzavcem spriječila oko 500 prosvjednika u pokušaju napada na američko veleposlanstvo.

Egipatski islamistički predsjednik Mohammed Mursi apelira na mirne prosvjede. Ulice oko američkog veleposlanstva u Kairu blokirane su žicom, betonom i policijskim vozilima. Islamističke skupine pozvale su na miroljubiv 'milijunski marš' u gradu.