Svijet NEMIRI U MUSLIMANSKOM SVIJETU

Njemačka pojačala mjere sigurnosti za veleposlanstva

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova u petak je objavilo da je, nakon napada na američko veleposlanstvo u Libiji, pojačalo mjere sigurnosti oko svojih veleposlanstava u muslimanskim zemljama u kojima se održavaju žestoki prosvjedi protiv Zapada zbog prikazivanja američkog protuislamskog filma

'Ministarstvo vanjskih poslova je pojačalo mjere sigurnosti oko veleposlanstava i konzulata u muslimanskim zemljama zbog mjera sigurnosti', stoji u priopćenju. Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je muslimane da 'se vrate miroljubivim prosvjedima'.

Snage sigurnosti u Jemenu blokirale su u petak ulice oko američkog veleposlanstva u Sani, pripremajući se za nastavak prosvjeda protiv filma kojeg smatraju uvredljivim.

'Nastavit ćemo s prosvjedima sve dok SAD ne zabrani taj film', poručio je jedan od 30-ak prosvjednika koji su se okupili ispred američkog veleposlanika. Dan ranije je u sukoba prosvjednika i policije jedna osoba poginula, a 15 ih je ozlijeđeno.

Iz Afganistana stiže vijest da je većina zapadnih veleposlanstava pojačala mjere sigurnosti za zaštitu svog osoblja u Kabulu te je stranim državljanima 'ozbiljno preporučeno da ne izlaze van'. U hitnoj poruci, američki veleposlanik je svoje sugrađane u Afganistanu podsjetio da su se prosvjedi zbog prikazivanja filma 'Nevinost muslimana' pretvorili u pravo nasilje i žestoke napade na strance.

Oko 350 muslimana okupilo se u znak prosvjeda protiv spomenutog filma ispred američkog veleposlanstva u Džakarti.

'Taj film vrijeđa našeg proroka i mi to osuđujemo. To je objava rata', kazao je glasnogovornik islamističkog pokreta Hizbut Tahrir. Indonezija je najnapučenija islamska država s 240 milijuna stanovnika.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je ocijenio da je taj američki protuislamski film jest 'provokacija', ali da ne opravdava nasilje koje je zahvatilo muslimanske zemlje Bliskog istoka i Magreba.
214658 ,214635,214520 ,214511 'Uvreda nanesena proroku Muhamedu ne može se opravdati slobodom izražavanja, ali to ne može biti opravdanje za napade na nevine ljude. To se ne može ničim opravdati, a posebice ne islamom', kazao je Erdogan.

U Jordanu su salafisti najavili prosvjede pred američkim diplomatskim predstavništvom, ali su jordanska Muslimanska braća, poput svojih egipatskih istomišljenika, pozvali na 'mirni prosvjed'.

Zbog 'regionalnih napetosti', Izrael je tijekom molitvi u petak pojačao mjere sigurnosti u Starom gradu i Istočnom Jeruzalemu.

Nakon primljenih prijetnji islamskih ekstremista, libijske su vlasti bez najave obustavile sav zračni promet iznad Bengazija. Jedan neimenovani izvor tvrdi da su primljene prijetnje o napadima projektilima zemlja-zrak.

Saudijska Arabija je osudila film 'skupine neodgovornih ljudi', ali i nasilne reakcije i napade na američke ciljeve.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još