NEMIRI U MUSLIMANSKOM SVIJETU

Njemačka pojačala mjere sigurnosti za veleposlanstva

14.09.2012 u 14:10

Bionic
Reading

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova u petak je objavilo da je, nakon napada na američko veleposlanstvo u Libiji, pojačalo mjere sigurnosti oko svojih veleposlanstava u muslimanskim zemljama u kojima se održavaju žestoki prosvjedi protiv Zapada zbog prikazivanja američkog protuislamskog filma

'Ministarstvo vanjskih poslova je pojačalo mjere sigurnosti oko veleposlanstava i konzulata u muslimanskim zemljama zbog mjera sigurnosti', stoji u priopćenju. Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozvao je muslimane da 'se vrate miroljubivim prosvjedima'.

Snage sigurnosti u Jemenu blokirale su u petak ulice oko američkog veleposlanstva u Sani, pripremajući se za nastavak prosvjeda protiv filma kojeg smatraju uvredljivim.

'Nastavit ćemo s prosvjedima sve dok SAD ne zabrani taj film', poručio je jedan od 30-ak prosvjednika koji su se okupili ispred američkog veleposlanika. Dan ranije je u sukoba prosvjednika i policije jedna osoba poginula, a 15 ih je ozlijeđeno.

Iz Afganistana stiže vijest da je većina zapadnih veleposlanstava pojačala mjere sigurnosti za zaštitu svog osoblja u Kabulu te je stranim državljanima 'ozbiljno preporučeno da ne izlaze van'. U hitnoj poruci, američki veleposlanik je svoje sugrađane u Afganistanu podsjetio da su se prosvjedi zbog prikazivanja filma 'Nevinost muslimana' pretvorili u pravo nasilje i žestoke napade na strance.

Oko 350 muslimana okupilo se u znak prosvjeda protiv spomenutog filma ispred američkog veleposlanstva u Džakarti

'Taj film vrijeđa našeg proroka i mi to osuđujemo. To je objava rata', kazao je glasnogovornik islamističkog pokreta Hizbut Tahrir. Indonezija je najnapučenija islamska država s 240 milijuna stanovnika.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je ocijenio da je taj američki protuislamski film jest 'provokacija', ali da ne opravdava nasilje koje je zahvatilo muslimanske zemlje Bliskog istoka i Magreba.

'Uvreda nanesena proroku Muhamedu ne može se opravdati slobodom izražavanja, ali to ne može biti opravdanje za napade na nevine ljude. To se ne može ničim opravdati, a posebice ne islamom', kazao je Erdogan.

Jordanu su salafisti najavili prosvjede pred američkim diplomatskim predstavništvom, ali su jordanska Muslimanska braća, poput svojih egipatskih istomišljenika, pozvali na 'mirni prosvjed'.

Zbog 'regionalnih napetosti', Izrael je tijekom molitvi u petak pojačao mjere sigurnosti u Starom gradu i Istočnom Jeruzalemu.

Nakon primljenih prijetnji islamskih ekstremista, libijske su vlasti bez najave obustavile sav zračni promet iznad Bengazija. Jedan neimenovani izvor tvrdi da su primljene prijetnje o napadima projektilima zemlja-zrak.

Saudijska Arabija je osudila film 'skupine neodgovornih ljudi', ali i nasilne reakcije i napade na američke ciljeve.