U MALEZIJI

Učitelji moraju prijaviti djecu s gay 'simptomima'

14.09.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Malezijska vlada inicirala je seminare namijenjene obučavanju učitelja i roditelja da prepoznaju znakove homoseksualnosti u djece, što je u skladu s rastućim vjerskom konzervativizmom u toj zemlji

Zaklada malezijskih učitelja zasad je organizirala 10 seminara širom zemlje, a na posljednjem skupu, održanom u srijedu, okupilo se čak 1.500 sudionika, izvijestio je glasnogovornik učiteljske organizacije.

'To je multireligijski i multikulturni događaj. Uostalom, sve religije u osnovi su protiv takve vrste ponašanja', rekao je taj službenik.

Federalna vlada u ožujku je poručila da ulaže napore kako bi obuzdala 'problem' homoseksualnosti, osobito među muslimanima koji čine više od 60 posto malezijskog stanovništva od 29 milijuna ljudi.

Prema letcima podijeljenim na nedavno održanom seminaru, znakovi homoseksualnosti kod dječaka mogu biti sklonost uskoj odjeći svijetlih boja i velikim torbama.

Za djevojčice, znakovi su manje očiti. Djevojčice s lezbijskim tendencijama ne karakterizira naklonost prema pripadnicima muškog spola; one vole provoditi vrijem te spavati s pripadnicama ženskog spola.

Malazija osuđuje oralni i gay seks, smatrajući da je riječ o protuprirodnim djelima. Prijestupnici, kako muški tako i ženski, mogu biti osuđeni na kaznu zatvora do 20 godina, na bičevanje ili novčanu kaznu.

Stvarni progoni su rijetki, iako je bivšem zamjeniku premijera Anwaru Ibrahimu dvaput suđeno zbog sodomije, u slučajevima koje je on naziva političkim urotama. Proveo je šest godina u zatvoru, nakon čega je oslobođen temeljem nedostatka dokaza.

U međuvremenu, raste službena netolerancija prema gay osobama. Prošle godine, unatoč kritikama, u pokrajini Terengganu osnovan je kamp za pretvaranje 'ženskastih' dječaka u 'prave muškarce'.

Posljednji seminar za učitelje i roditelje vodio je Puad Zarkashi, zamjenik ministra obrazovanja. Prema navodima nacionalne medijske agencije Bernama, Zarkashi je rekao da će sposobnost uočavanja znakova homoseksualnosti pomoći u zadržavanju širenja nezdravog načina života među mladima, osobito studentima.

'Mladi se lako povode internetskim stranicama i blogovima povezanim s LGBT grupama. To se može proširiti i među njihovim prijateljima. Brinemo da se to događa za vrijeme školovanja', rekao je Zarkashi, prenosi Bernama.