Svijet UHIĆEN I ŠEF CARINE

Utajivači poreza oštetili BiH proračun za 150 milijuna eura

Dvije velike policijske akcije izvedene u Bosni i Hercegovini ovoga tjedna dovele su do razbijanja dobro poznatih kriminalih skupina a uz razrješenje ubojstava, pljački i utaja poreza one bi mogle dovesti i do konačnog otkrivanja veza kriminalaca s ljudima u strukturama vlasti, konstatiraju u petak bosanskohercegovački mediji

Nakon akcije 'Lutka' u kojoj je uhićeno 25 osoba iz dvije kriminalne organizacije predvođene Darkom Elezom i Naserom Keljmednijem, policija je u četvrtak u drugoj akciji kodnog naziva 'Boss' privela i sedam osoba osumnjičenih za utaju poreza.

Prema pisanju 'Oslobođenja' i 'Dnevnog avaza' riječ je o skupini koja je tijekom niza godina državni proračun oštetila za više od 300 milijuna konvertibilnih maraka (150 milijuna eura).

Kao ključna osoba u toj skupini u medijima se pominje Anes Sadiković poznat kao veletrgovac tekstilom ali i vlasnik prijevozničkih tvrtki.

Sadiković je navodno redovito dostavljao lažne fakture o uvezenom tekstilu izbjegavajući na taj način plaćanje poreza i carina a pretpostavlja se i kako je autobusima i kamionima u njegovu vlasništvu ka odredištima u zapadnoj Europi prevožena droga koju je nabavljao Keljmendi što otkriva vezu između dvije policijske akcije.

U medijima se odmah pojavilo i jedno 'zvučno' ime. Rječ je o Fuadu Kasumoviću, bivšem ravnatelju Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) što je zapravo bosanskohercegovački ekvivalent carinske uprave.

Prema tvrdnjma TV Federacije BiH (FTV) Kasumović i Sadiković bili su u prijateljskim vezama pa se pretpostavlja kako bi istraga sada mogla biti proširena i na bivšeg ravnatelja UNO.

O tome gdje je Naser Keljmendi, medijski najeksponiraniji kriminalac u BiH, i dalje se tek nagađa nakon što je postalo jasno da je on izbjegao uhićenje.

Nagađanja da je u Crnoj Gori opovrgnuo je ministar crnogorske policije Ivan Brajović a FTV je nakon toga objavila kako se Keljmendi zapravo skriva na Kosovu i to u Peći gdje je i rođen i gdje mu živi šira obitelj.

Iz Tužiteljstva BiH potvrđeno je kako će za Keljmednijem biti raspisana međunarodna tjeralica i ona se može očekivati narednog tjedna.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još