'NEDUŽNOST MUSLIMANA'

Islamskim zemljama šire se prosvjedi protiv filma

13.09.2012 u 15:59

Bionic
Reading

Muslimanskim zemljama proširili su se u četvrtak prosvjedi protiv protumuslimanskog filma oko čijih autora i producenata vlada enigma, a glumačka ekipa oglasila se priopćenjem u kojem tvrdi da ih je producent grubo prevario, prenose agencije

Prosvjednici u Sani, glavnome gradu Jemena, napali su američko veleposlanstvo, a sukoba prosvjednika s policijom bilo je i u egipatskoj prijestolnici Kairu. Skupovi protiv filma snimljenog u Sjedinjenim Državama održani su i u iračkome gradu Najafu te u iranskoj prijestolnici Teheranu.

Dugometražni film 'Nedužnost muslimana' kojih su isječci postavljeni na internet, što je djelo egipatskog Kopta, izazvali su silovite reakcije muslimanskih vjernika u Egiptu te u Libiji gdje su naoružani napadači u Bengaziju ubili američkog veleposlanika Chrisa Stevensa i još trojicu Amerikanaca.

Niskobudžetni film što ga je snimio američko-izraelski sineast navodno novcem bogatih Židova, parodija je islamske vjere, a glumci koji govore američkim engleskim tumače muslimane kao nemoralne i nasilne ljude

Agencije AFP i Reuters prenose da je u srijedu navečer zavladala opća konfuzija oko autora filma. Smatralo se da ga je snimio Sam Bacile, američko-izraelski sineast, no njegov savjetnik Steve Klein tvrdi da je to pseudonim i da se autor sada skriva u strahu od odmazde.

Ekipa filma oglasila se u srijedu priopćenjem u listu Los Angeles Timesu u kojem stoji: 'Svi glumci i cijela ekipa uznemireni su i čini im se da ih je producent prevario.'

Glumci pišu da su '100 posto protiv tog filma i da su bili grubo prevareni oko njegove nakane': 'Šokirani smo radikalnim prekrajanjem scenarija... i tužni zbog tragedije.'

Glumica Cindy Lee Garcia of Bakersfield rekla je za agenciju Reuters da je grubo prevarena jer je bila angažirana za film nazvan 'Desert Warrior' (pustinjski ratnik), što je trebao biti niskobudžetni 'pustolovni arapski film koji se događa u pustinji'.

Egipatski Kopt Morris Sadek koji živi u SAD-u i promovirao je film, izrazio je u izjavi za Reuters žaljenje zbog ubojstva američkih diplomata i objasnio da mu je cilj bio ukazati na diskriminaciju Kopta u Egiptu.

Kršćani Kopti čine deset posto stanovnika Egipta i najveća su manjina u toj muslimanskoj zemlji. Sukoba s muslimanima bilo je i ranije no od rušenja režima predsjednika Hosnija Mubaraka 2011, u njih je porastao strah zbog češćih napada na crkve, za što krive radikalne islamističke skupine.

Egipatska koptska crkva osudila je što su neki Kopti koji žive u inozemstvu financirali 'produkciju koja vrijeđa proroka Muhameda', prenosi Reuters.

Uz povike u slavu proroka Muhameda, mladi su u četvrtak napali zgradu američkog veleposlanstva u Sani i zapalili tri vozila, a policija je reagirala pucajući u zrak i vodenim topovima. U Kairu je bilo sukoba pred američkim veleposlanstvom, na što je policija reagirala suzavcem i tri su osobe ozlijeđene.

Egipatski predsjednik osudio je napade na proroka Muhameda, ali i odbacio nasilje.

U Iranu su mladi prosvjedovali pred veleposlanstvom Švicarske koja zastupa američke interese u toj zemlji koja ima prekinute diplomatske odnose sa SAD-om. U susjednom Iraku su pristaše šijitskog vođe Moqtade al Sadra prosvjedovali u Najafu protiv SAD-a i Izraela.

Libija se ispričala SAD-u i svijetu za ubojstvo diplomata, a Washington je pojačao sigurnost diplomatskih misija u svijetu.

Sigurnost je pojačana u Kabulu, glavnome gradu Afganistana gdje je međunarodna koalicija pod NATO-ovim zapovjedništvom meta radikalnih talibana, te u Islamabadu, pakistanskoj prijestolnici gdje su talibani i njima srodne skupine jako aktivne.

Islamski klerik Moqtada al-Sadr je priopćenjem zatražio od iračke vlade da svim američkim državljanima zabrani ulazak u Irak i pozvao je parlament da izglasa zakon kojim bi zabranio Iraku odnose sa zemljama u 'kojima se vrijeđa islam i prorok'.

Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja svijeta, zatražila je da se na internetu blokira YouTube koji prikazuje sporan film.