Svijet PARADA UOČI EUROSONGA

Ruska policija rastjerala gay aktiviste

  • Autor: tportal.hr
  • 16.5.2009 15:11:34
  • 16.5.2009 14:58:26

Ruska policija spriječila održavanje gay parade u Moskvi, rastjerujući aktiviste homoseksualne zajednice koji su na taj način uoči finalne večeri Eurosonga željeli ukazati na kršenje njihovih prava

Iako je gradska vlast Moskve zabranila održavanje te manifestacije, organizatori nisu htjeli odustati, pokušavši na dan finala Eurosonga, organizirati svoj marš ulicama Moskve. Nekoliko desetaka sudionika parade okupilo se držeći transparente, što je pokrenulo policiju na ulice, a sudionike su napali i desničarski prosvjednici.

Dozvola za prosvjed odobrena je za nekoliko nacionalnih i religijskih grupa, dok je moskovski gradonačelnik Yury Luzhkov nastojanja homoseksualne zajednice da održe paradu nazvao 'vražjim' ističući kako nikada neće dopustiti da se tako nešto održi u ruskoj prijestolnici.

Natjecanje za pjesmu Eurovizije tradicionalno ima veliku gay publiku, a homoseksualci su htjeli paradomi ukazati na svoja prava u vrlo konzervativnom ruskom društvu, koje je ističu, puno predrasuda, potpomognulim ne samo društvenom osudom već i pritiscima Pravoslavne crkve.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još