DEMOKRACIJA U PENTAGONU

Gayevi podigli moral u američkoj vojsci

13.09.2012 u 10:11

Bionic
Reading

Baracku Obami se u predsjedničkoj kampanji zamjera to da nije ispunio znatan dio svojih obećanja otprije četiri godine. I s pravom mu se prigovara - razvodnio je zdravstvenu reformu, zatvor u Guantanamu je i dalje otvoren - ali nedvojbena je činjenica da je u zadanim okolnostima mnogo toga i učinio, kao što je to u svom sjajnom govoru na demokratskoj konvenciji iznio bivši predsjednik Bill Clinton. Jedna od u javnosti najkontroverznijih reformi bila je odluka da se iz američke vojske izbaci politika 'don’t ask, don’t tell' (ne pitaj, ne pričaj), bastardni mehanizam koji je homoseksualnim osobama omogućavao da služe u oružanim snagama tako dugo dok se ne otkrije njihova spolna orijentacija

Ukratko, ako je skrivaju, dobro je, a ako je iznesu u javnost, tada bi redovito bili izbacivani iz vojske. I gayevi i lezbijke su se otvoreno bunili protiv takve politike, uvedene još 1993. godine, ali strog vojni sustav nije pokazivao previše interesa ni želje da išta izmijeni, kao ni republikanska administracija od 2001. do 2009. godine. Obama je pak bio čvrsto odlučio ukinuti tu politiku, postavio se kao vrhovni zapovjednik i, unatoč snažnim otporima u vojsci i u Kongresu, proveo svoju odluku pa već godinu dana homoseksualne osobe mogu otvoreno služiti u američkim oružanim snagama. Brojni su zapovjednici rogoborili i otvoreno strahovali da će takav korak loše djelovati na moral i koheziju postrojbi, a zapovjednik marinaca bio je izuzetno glasan, ali predsjednik se nije dao.

A upravo na godišnjicu provedbe te odluke objavljeno je da ukidanje politike ‘don’t ask, don’t tell’ ni na koji način nije negativno utjecalo na vojsku. Studiju je objavio Palm Center, istraživački ogranak Pravnog fakulteta na Kalifornijskom sveučilištu, s jasnim zaključkom: otvoreno služenje homoseksualnih osoba nije imalo nikakav negativan učinak na spremnost vojske, koheziju postrojbi, novačenje, retenciju ili moral. Posebnu vrijednost studiji daje činjenica da su u njezinoj provedbi intervjuirani generali i admirali, njih 553, koji su se prije godinu dana otvoreno bunili protiv uvođenja nove prakse. Upravo su oni zaključili da je, zapravo, ukidanje stare politike pozitivno djelovalo na postrojbe. Kao primjer istraživači navode homoseksualnog vojnika koji je istaknuo kako je sada, kada može otvoreno iznijeti svoje spolno opredjeljenje, sa svojim kolegama otvoreno raspravio i to i niz drugih pitanja.

‘Oni su imali antihomoseksualne primjedbe, a ja sam onda iznio niz primjedaba na njihovo ponašanje i time smo razriješili naše probleme. Oni sada prihvaćaju mene, ja njih i sve je u redu.' Treba također napomenuti da je intervjuirani vojnik bio jedan od najcjenjenijih u svojoj postrojbi.

Istraživači su također istaknuli izuzetno važnu ulogu koju je u tom procesu odigralo Ministarstvo obrane, Pentagon, jasnim napucima i zapovijedima koji su provedbu predsjednikove odluke učinili laganom i prihvatljivom. Također, svoj su obol projektu dali zapovjednici koji su, iako su se mnogi protivili toj politici, bespogovorno prihvatili političku odluku i proveli je u djelo.