NEZADOVOLJSTVO SE ŠIRI

Afganistan zabranio Youtube zbog filma o Muhamedu

12.09.2012 u 19:02

Bionic
Reading

Afganistan je zabranio YouTube u srijedu kako bi spriječio Afganistance da vide američki film koji vrijeđa proroka Muhameda, a koji je izazvao prosvjede u Sjevernoj Africi i ubojstvo američkog veleposlanika u Libiji

'Rečeno nam je da da ukinemo pristup YouTubeu za afganistansku javnost dok ta video snimka ne bude skinuta', rekao je za Reuters Aimal Marjan, direktor za informacijsku tehnologiju u ministarstvu za komunikacije.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je taj film, u kojemu je Muhamed prikazan kao ljubavnik i lažni prorok, rekavši da su oni koji su ga snimili napravili 'đavolje djelo' te da vrijeđanje Islama nije dopušteno slobodom govora.

Film počinje snimkama egipatskih sigurnosnih snaga koje mirno gledaju muslimansku pljačku i spaljivanje domova egipatskih kršćana. Slijede karikaturalne scene proroka Muhameda prikazanog kao nezakonito dijete, kao klaun, ženskar, homoseksualac, zlostavljač djece i gramziv, krvožedni zločinac.

Video se proširio kad ga je kontroverzni pastor Terry Jones s Floride počeo promicati i samozvano 11. rujna proglasio 'Međunarodnim Sudnjim danom Muhameda'.