KVALIFICIRANA VEĆINA

Kukuriku ne treba opoziciju za sporazum Tuđman - Izetbegović!

22.04.2013 u 15:36

Bionic
Reading

Sporazum Tuđman - Izetbegović koji uređuje odnose Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom vladajuća koalicija će, sudeći prema stavovima naših sugovornika, provući kroz parlament kvalificiranom većinom, ali izvjesno je da bi cijela stvar na koncu lako mogla završiti i na Ustavnom sudu

'Što ako potres sruši most?'

Don Ivan Grubišić smatra da bi struka, i s hrvatske s i bosanskohercegovačke strane, trebala dati pravorijek o problemu, a ako ne mogu doći do rješenja, onda bi trebalo ići na arbitražu. 'Još jednu stvar bitno je istaknuti. Riječ je o trusnom području podložnom jakim potresima i moglo bi se dogoditi da most u budućnosti pukne. Kako spojiti sjever i jug, treba naći rješenje zajedno s BiH. Moj prijedlog je da se tunelom ispod Neuma ili mora poveže hrvatski teritorij, a BiH zauzvrat ponudi luka Ploče u koncesiju', kazao je Grubišić.

Svjesni da od realizacije operacije oživljavanja ovoga davnoga sporazuma neće biti ništa ako se budu morali dogovarati s oporbom, vladajući su smisli način kako da ih izigraju. Tako je u javnost lansirana priča o utvrđivanju i promjeni granice. Vladajući smatraju da je u ovom slučaju riječ o utvrđivanju granice, te je u Saboru dovoljna kvalificirana većina za ratifikaciju sporazuma. 'Što se tiče izglasavanja u Saboru, tu je sve jasno – međudržavni sporazumi u Saboru se izglasavaju kvalificiranom većinom', kaže nam predsjednik kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan. Oporba se priklanja opciji da je nužna dvotrećinska većina jer je riječ o sporazumu koji je popisan na osnovu falsificirane dokumentacije, pa se shodno tome radi o promjeni granice.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić
spomenula je i da je vjerojatno da će njezina stranka podnijeti tužbu Ustavnom sudu ako se zakon usvoji kvalificiranom većinom. IDS-ovac Damir Kajin, poznat je kao solo igrač koji se ne libi ni napasti Vladu, koje je njegova stranka član, ako smatra da je to ispravno, dao nam je jedno prizemno objašnjenje zašto on smatra da se sporazum treba kvalificiranom većinom izglasati u Saboru. 'Ja mislim da treba glasati kvalificirana većina jer toliko glasova ima koalicija na vlasti, do dvotrećinske ne možemo', kazao je Kajin.

Zanimljivo je da se današnji HDZ Tomislava Karamarka, koji je na nedavnim unutarstranačkim izborima pobijedio na programu retuđmanizacije stranke i povratka korijenima, također protivi ratifikaciji sporazuma koji je potpisao njihov utemeljitelj Franjo Tuđman, a i ostale oporbene stranke ovu situaciju vide kao priliku za hvatanje lakih političkih poena na odluci o nacionalnim granicama. U HDZ-u smatraju da je Tuđman bio obmanut jer je sporazum potpisan na temelju falsificiranih podataka. 'HDZ je protiv brze ratifikacije. Treba pitati struku, ponovno pogledati dokumente iz 1974. godine', kaže Dubravka Šuica, predsjednica HDZ-ova Odbora za vanjsku politiku, te je optužila vladajuće da se cijeli proces oko ratifikacije vode na netransparentan način.

S druge strane vladajući uzvraćaju HDZ-u i tvrde da je o ratifikaciji sporazuma Tuđman - Izetbegović razmišljala i vlada Jadranke Kosor te da je na snazi privremena primjena ovoga sporazuma koju je također omogućio HDZ. Igor Dragovan kaže da se preuzete međunarodne obaveze moraju poštivati.

'Ne može postojati jedna odgovornost kada ste na vlasti, a druga kada ste u oporbi', poručuje Dragovan. Na njega se nadovezuje i IDS-ovac Kajin koji smatra da bi trebalo pitati pravni razred HAZU-a da zastupnicima objasni što se može očekivati od neke buduće arbitraže. Prema njegovom mišljenju, iluzorno je očekivati da bi jedan sud stao na našu stranu nakon što bismo odbacili potpisani međudržavni sporazum. I onda se opet vratio na HDZ.

'Radi se o tome da ova vlada radi ono što je htjela i bivša, samo nije smjela učiniti, i zakon o radu, i statističke regije, i koncesije za autoceste. I vlada Jadranke Kosor htjela je ratificirati sporazum Tuđman - Izetbegović. Ne vidim da sporazum može biti razdjelnica između ekipe na vlasti i oporbe', objašnjava Kajin.

Dvije oporbene stranke u usponu, HDSSB i Hrvatski laburisti – Stranka rada, kao i nezavisna lista Ivana Grubišića, protive se ratifikaciji sporazuma u ovom obliku. Predsjednik Laburista Dragutin Lesar smatra da će rješenje problema s BiH će u bitnom utjecati i na rješavanje problema sa Srbijom i Crnom Gorom. 'Nadam se da Sabor neće uvrstiti ratifikaciju ovoga sporazuma na dnevni red i da će problem riješiti diplomatskim putem, obnovom pregovora', mišljenja je Lesar. I on se poziva stručnjake koji kažu se sporazum temelji na falsificiranim dokumentima, ali uz ogradu da još u klubu nisu zauzeli stav po ovom problemu.

HDSSB-ov Krešimir Bubalo ponovio da je stranka protiv trgovine hrvatskim teritorijem. Najžešća je, očekivano, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić koja smatra da bi se vladajuće trebalo optužiti za veleizdaju ako ratificiraju ovaj sporazum jer je dokazano da je riječ o našem teritoriju.

Problemu ratifikacije sporazuma Tuđman - Izetbegović još jednom se pristupa na klasičan način kojim se naše političke elite vode već 20 godina. Oporba je protiv svega što predlaže vlast, pa čak i ako je riječ o projektima koje je zagovarala dok je bila na vlasti. S druge  strane, vladajući uvijek glatko i bez razmišljanja odbijaju sve prijedloge oporbe. Tako će i ovaj sporazum biti izglasan kvalificiranom većinom, glasovima vladajućih jer ne mogu do dvotrećinske većine nikako.