TEŠKI UVJETI BERLINA

Njemački ustavni sud spasio euro

12.09.2012 u 10:49

Bionic
Reading

Njemački ustavni sud objavio je danas svoju presudu kojom je potvrdio da je Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) u skladu s unutarnjim zakonodavstvom. Odbačene su tako tužbe koje su, nakon što je njemački parlament prihvatio ESM, tražile da se ta odluka proglasi protuustavnom

ESM je novi mehanizam, vrijedan 500 milijardi eura, koji bi trebao od sredine iduće godine služiti kao alat za pružanje pomoći državama koje bi se mogle naći u financijskim problemima, a zamijenit će postojeći Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) koji je uveden kao privremeni model za pomoć državama u poteškoćama.

Njemačka bi trebala u tom fondu participirati sa 27 posto sredstava (oko 190 milijardi eura) pa je za njegovo formiranje i početak djelovanja ključna ratifikacija u Berlinu. Njemački predsjednik Joachim Gauck sada ima otvorene ruke da obavi ratifikaciju i da fond počne zaživljavati na europskoj razini.

Osim ESM-a, Sud je zaključio i da je zlatno fiskalno pravilo u skladu s njemačkim zakonodavstvom. No Sud je postavio i jedan važan uvjet: bilo kakvo povećanje njemačkog udjela u ESM-u moraju odobriti oba doma njemačkog parlamenta. Također, odluke ESM-a moraju biti podvrgnute mišljenju njemačkih zastupnika.

Ova je odluka bila očekivana i dodatno će pomoći stabiliziranju financijskog stanja unutar eurozone i imat će, kako se očekuje, pozitivan utjecaj na svjetska tržišta.

Naime, prošlog je tjedna Europska središnja banka (ECB) najavila da će u neograničenim količinama na sekundarnim tržištima kupovati obveznice europskih država što je odmah smanjilo kredite na financijskim tržištima zemljama koje se bore s uređenjem svojih financija.

Nakon ove odluke Njemačkog ustavnog suda može se očekivati novi rast svjetskih financijskih tržišta i još bolji uvjeti za europske države što bi moglo značiti da će se kriza u eurozoni početi smirivati, a može se očekivati i da, ako sve zemlje provedu potrebne reforme, eurozona već tijekom sljedeće godine izađe iz financijske krize.

Ključno je pitanje i dalje kako potaknuti rast gospodarstva, jer se i dalje bilježe negativni trendovi na tom planu. No pozitivan pomak na monetarnom planu mogao bi i na tom polju imati blagotvoran učinak.