NOVI SRBIJANSKI POMOĆNIK MINISTRA

Uz povike 'ustašo' pogodio čovjeka bocom u glavu!

11.09.2012 u 22:34

Bionic
Reading

Nova srbijanska vlada imenovala je za pomoćnika ministra pravosuđa čovjeka za kojega je 2005. ocijenjeno da nije dostojan obnašati dužnost odvjetnika, između ostaloga i zato što je sudjelovao u kavanskoj tučnjavi čiji je povod bio njegov nacionalistički ispad, objavili su u utorak mediji u vojvodini

Pomoćniku ministra pravosuđa Čedomiru Backoviću vojvođanska je odvjetnička komora 2005. godine odbila je zahtjev za upis u popis odvjetnika i ocijenila da 'nije dostojan' obnašanja odvjetničke dužnosti, a što je on i potvrdio.

Backović je pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, uvjetno na dvije godine, pred općinskim sudom u Somboru, 2004. godine, jer je sudjelovao u tučnjavi u kojoj je svoga protivnika udario pivskom bocom u glavu.

Tada se branio da ga je udario u samoobrani, nakon što je ovaj nasrnuo na njega.

Ozlijeđeni se s druge strane pred sudom branio da je bio izazvan i da je Backović prvi nasrnuo na njega, vrijeđajući ga povicima „ustašo“ i „somborski ustašo“.

Mediji tvrde i da je odvjetnička komora Backoviću odbila upis u imenik odvjetnika i zbog toga što je na mjesnim izborima u Somboru 2004. godine bio kandidiran za gradonačelnika u ime skupine građana „25.000 eura“.

On je tada dao javno obećanje da će se odreći gradonačelničke plaće u iznosu od oko 25.000 eura, u korist jednog od birača koji će na javnom ždrijebanju biti izvučen po svom matičnom broju.

Hrvatski politički analitičar u Vojvodini Tomislav Žigmanov ističe da su 'Hrvati u Vojvodini zaprepašteni Backovićevim imenovanjem', s obzirom na njegovu očitovanu netrpeljivost spram Hrvata.

'No, ukoliko se to promatra u kontekstu povijesti političkoga djelovanja Srpske napredne stranke (SNS) i personalnih deficita koje imaju, strahujem da je to prava slika njihova demokratskog kapaciteta i agende prema političkom uvažavanju manjina, a napose prema Hrvatima, budući da su Hrvati lakmus papir u Srbiji za demokratičnost i političku korektnost', izjavio je Žigmanov.

Backović je za pomoćnika srbijanskog ministra pravosuđa imenovan u kolovozu, a u priopćenju iz ministarstva bilo je navedeno da je imenovan u odjel za europske integracije i međunarodne projekte.