BOLEST BUDUĆEG ČELNIKA KINE

Xi Jinpinga nema u javnosti zbog ozljede leđa

11.09.2012 u 19:57

Bionic
Reading

Visoki kineski dužnosnik i budući čelnik Xi Jinping koji je pokrenuo lavinu nagađanja jer se više od tjedna ne pojavljuje na najavljenim javnim skupovima, liječi se vjerojatno od ozljede leđa koju je dobio na plivanju, saznaje Reuters u utorak

Xi će preuzeti predsjedanje Kinom u ožujku iduće godine, a protekli se tjedan nije pojavio na nekoliko sastanaka sa stranim čelnicima, pa ni s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton i premijerima Singapura i Danske.

Kineska vlada odbija objaviti što je 59-godišnjem Xiju, što je u skladu s višedesetljetnom politikom tajnovitosti kad je u pitanju zdravlje visokih dužnosnika. Zapad tu tradiciju smatra neuskladivom s modernom državom i sve jačom supersilom poput Kine.

'Xi je ozlijedio leđa na redovnom dnevnom plivanju', rekao je izvor blizak kineskom rukovodstvu kad je javnost prvi put registrirala njegov izostanak. Taj izvor nije htio reći što mu je ili gdje se ozlijedio. Jedan drugi izvor rekao je da je riječ o plivačkoj ozljedi. 'Xi je istegnuo mišić leđa u plivanju', rekao je.