ZBOG KORUPCIJE

Egipatsko pravosuđe traži uhićenje bivšeg premijera Shafika

11.09.2012 u 19:02

Bionic
Reading

Egipatsko pravosuđe naredilo je u utorak da se uhiti bivši premijer Hosnija Mubaraka i poraženi kandidat na predsjedničkim izborima Ahmed Shafik kako bi bio izveden pred kazneni sud, doznaje se od pravosudnog izvora

Shafik koji nakon poraza na predsjedničkim izborima u lipnju boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, traži se zbog istrage o korupciji kod prodaje zemljišta dvojici sinova bivšeg predsjednika, Alu i Jemalu Mubaraku.

Potonji, koji su trenutačno u pritvoru u Kairu, također će biti izvedeni pred kazneni sud u ovom predmetu, kao i četvorica bivših generala, rekao je isti izvor.

Shafikovo je ime od kolovoza na popisu osoba koje mogu biti uhićene ako uđu u Egipat ili im se može zabraniti izlazak iz zemlje.

Egipatsko pravosuđe ne navodi je li riječ o zahtjevu za izručenje ili o međunarodnoj tjeralici, što navodi na zaključak da može biti uhićen samo ako se vrati u Egipat.

Shafik, bivši zapovjednik zrakoplovnih snaga, bio je ministar civilnog zrakoplovstva prije nego ga je Hosni Mubarak koncem siječnja 2011., u posljednjim danima svoje vladavine, imenovao premijerom.

Kandidirao se na predsjedničkim izborima na kojima mu je protukandidat bio sadašnji predsjednik, islamist Muhamed Morsi i na kojima je osvojio 48,3 posto glasova, na kraju žestoke kampanje čiji je ishod dugo bio neizvjestan.

Odmah nakon poraza na izborima otišao je u Emirate, najavivši da će se vratiti kako bi osnovao političku stranku.

Afera u koju je umiješan odnosi se na prodaju po manjoj cijeni od tržišne velikog zemljišta u vlasništvu udruge vojnih pilota, koje je Shafik bio predsjednik, sinovima bivšeg predsjednika.

Te optužbe koje su se pojavile u vrijeme predizborne utrke on odbacuje.