U EUROPSKOM DUHU

Frattini: Nadam se da će Slovenija biti fleksibilna

15.05.2009 u 22:36

Bionic
Reading

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u petak je, komentirajući slovensko-hrvatske odnose, rekao kako se glede graničnog pitanja nada da će 'Slovenija biti fleksibilna u europskom duhu'

GORIZIA - 'Vjerujem da treba prihvatiti prijedlog Europske komisije. Prijedlog uzima u obzir opravdane slovenske težnje da se uzme u obzir pristup otvorenom moru, ali i težnje Hrvatske da joj se ne blokira 12 poglavlja samo zbog jednog bilateralnog pitanja', rekao je ministar Frattini.

Slovenija je odbila u izvornom obliku prihvatiti prijedlog europskog povjerenika Ollija Rehna za rješenje hrvatsko-slovenskog prijepora i najavila da će potkraj ovog ili u početku idućeg tjedna dostaviti Rehnu svoje dopune njegova prijedloga o arbitraži.

Slovenski su mediji objavili da se dopune tiču nastojanja da se osigura teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono).

Hrvatska je prihvatila Rehnov prijedlog bez izmjena i dopuna.

'Cijela Europa kani poduprijeti obje strane. Solidarni smo sa Slovenijom, članicom Europske unije, ali i s opravdanim težnjama Hrvatske kako bi konačno 2010. ušla u Europsku uniju', dodao je.

Frattini je također podsjetio da je Italija već iznijela svoj prijedlog. 'Pridonijeli smo pripremi i uređenju tekstova, ali radije surađujemo s Europskom komisijom, iako sam gotovo svaki dan u vezi s objema stranama', objasnio je Frattini.