TRI ŠKOJA

Kina i Japan zveckaju oružjem

11.09.2012 u 15:05

Bionic
Reading

Japan se oglušio o upozorenja Kine i u utorak kupio skupinu otoka koje prisvajaju obje zemlje, čime se produbio spor koji prijeti odnosima dviju najvećih azijskih gospodarstava.

Kineski mediji prenose da je Peking poslao dva patrolna čamca u vode oko otoka i optužio Japan da se "igra s vatrom". Tokio ustraje u tome da je imao isključivo miroljubive namjere kupujući za 26,18 milijuna dolara tri nenaseljena otoka u Istočnokineskom moru, koje je japanska vlada dosad unajmljivala od obitelji u čijem su vlasništvu od ranih 70-tih godina prošlog stoljeća.

Japanski ministar vanjskih poslova Koichiro Gemba ponovio je poznati stav kako je cilj kupnje 'miroljubivo i stabilno održavanje otoka'. 'Ovo pitanje ne smije naštetiti stabilnom razvoju japansko-kineskih odnosa. Obje države moraju djelovati smireno i gledati stvari iz šire perspektive', rekao je ministar novinarima nakon sjednice vlade na kojoj je odobrena kupnja otoka.

Japanska obalna straža nadzirat će otoke koji se u Japanu nazivaju Senkaku, a u Kini Diaoju, okružene vodama bogatima ribom, a nagađa se i nalazištima plina.

Dugogodišnji teritorijalni spor ponovno se razbuktao prošloga mjeseca kada je Japan uhitio skupinu kineskih aktivista koji su se iskrcali na otok.

Kineski predsjednik Hu Jintao upozorio je Japan ovoga vikenda da ne kupuje otoke nazvavši transakciju 'nezakonitom'. Tajvan, koji također polaže pravo na otoke, u utorak je povukao svog predstavnika u Japanu prosvjedujući protiv akcije japanske vlade.